„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni", aprilie - octombrie 2025
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Sondaj: Românii din diaspora nu se implică suficient în educația copiilor în limba română

Val Vâlcu |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Un sondaj publicat de ȘtiriDiaspora.ro, în cadrul proiectului „Limba noastră, povestea noastră”, a scos la iveală o realitate îngrijorătoare: majoritatea românilor din diaspora consideră că implicarea comunităților din străinătate în educația copiilor în limba română este insuficientă.

 

Întrebarea adresată cititorilor a fost clară și directă: „Credeți că românii din diaspora se implică suficient în educația copiilor în limba română?” La finalul perioadei de vot, rezultatele au fost concludente: cei mai mulți respondenți au răspuns „Nu”, semnalând un deficit de implicare și conștientizare în ceea ce privește păstrarea limbii materne în rândul noilor generații.

Iată rezultatele sondajului:

1. -imagine fara descriere- (implicare-sondaj_86141600.jpg)

Diaspora românească, între provocările integrării și riscul pierderii identității

Rezultatul sondajului vine ca o oglindă sinceră asupra unei teme tot mai apăsătoare: pierderile culturale și lingvistice în rândul copiilor românilor din străinătate. Deși integrarea în țările-gazdă aduce oportunități academice și profesionale, tot mai mulți tineri ajung să nu mai cunoască limba română sau să o vorbească doar superficial.

Acest context face ca proiectul „Limba noastră, povestea noastră” să fie cu atât mai important. Derulat cu scopul de a promova învățarea limbii române în diaspora, proiectul a avut în vedere informarea publicului cu privire la oportunitățile educaționale disponibile: programele LCCR (Limbă, Cultură și Civilizație Românească), școlile de duminică, cursurile din instituții publice sau inițiativele voluntarilor și profesorilor dedicați.

Un semnal de alarmă: nu e suficient doar să fim români, trebuie să rămânem români

Rezultatele sondajului arată clar că mai este mult de făcut pentru ca păstrarea limbii române să devină o prioritate reală în diaspora. Multe familii se confruntă cu lipsa timpului, a resurselor sau a accesului la programe educaționale, dar adesea lipsește și o asumare conștientă a acestui obiectiv. Transmiterea limbii materne nu este doar un gest simbolic, ci o formă de continuitate identitară.

Concluzia acestui sondaj este clară: românii din diaspora știu că nu se implică suficient și recunosc acest lucru. Rămâne de văzut dacă acest semnal de alarmă va duce și la o schimbare concretă.

„Generația globală” și rolul modelelor din diaspora

În paralel, proiectul a inclus și seria de emisiuni „Generația globală”, în care români de succes din diaspora – profesori, studenți, voluntari, antreprenori – au fost invitați să-și spună povestea. Emisiunile au scos în evidență nu doar performanța, ci și efortul de a păstra legătura cu rădăcinile românești.

Tineri care au obținut burse la universități prestigioase, români care s-au afirmat în țări precum Franța, Germania, Italia sau Marea Britanie, dar care nu și-au uitat limba maternă, au oferit modele de inspirație pentru noile generații. În același timp, profesorii care predau limba română în afara granițelor au fost aduși în lumina reflectoarelor ca veritabili gardieni ai identității noastre culturale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel