Sondaj INSCOP: Aproape 70% dintre români au rude în străinătate, însă doar 20% spun că primesc bani de peste graniță

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
O româncă flutură tricolorul românesc (Sursa foto: MAPN/Facebook)
O româncă flutură tricolorul românesc (Sursa foto: MAPN/Facebook)

Un sondaj INSCOP arată că numărul românilor cu rude plecate în străinătate a crescut în ultimii ani, iar cei din diaspora sunt considerați a fi o contribuție importantă la economia țării. 

Conform sondajului INSCOP Research, realizat la comanda News.ro în perioada 20-27 noiembrie 2023, 69% dintre români spun că au rude plecate în străinătate. Acest procent este în creștere față de anul 2013, când 51,8% au răspuns cu "DA!" la întrebarea "Aveți rude plecate în străinătate?"

Din cei care au rude plecate în străinătate, 19,7% spun că primesc bani din străinătate. Acest procent este în scădere față de anul 2013, când 38,1% dintre români spuneau că primesc bani de la rudele din străinătate.

Totuși, majoritatea românilor consideră că cei din diaspora contribuie mult la nivelul de trai al românilor din țară. 68,1% dintre respondenții la sondajul INSCOP cred că cei din străinătate contribuie mult la economia țării, în creștere de la 56,8% în 2013.

În schimb, 24,3% dintre români sunt de părere că diaspora contribuie puțin la nivelul de trai al românilor din țară, mai arată sondajul.

Dreptul de a vota al românilor din străinătate

 

De asemenea, o majoritate covârșitoare a românilor (84,4%) cred că românii din străinătate ar trebui să aibă dreptul de a vota la alegerile parlamentare, prezidențiale sau locale din România. Acest procent este în creștere față de sondajul din 2013, când acest procent era de 74,9%.

Aceste rezultate arată că diaspora este o prezență tot mai importantă în viața românilor. Românii din străinătate contribuie semnificativ la economia țării și sunt considerați a fi o resursă importantă pentru România.

Analistii politici consideră că aceste rezultate reflectă o schimbare în percepția românilor cu privire la diaspora. Românii au început să înțeleagă mai bine importanța contribuției pe care o aduc românii din străinătate la economia țării.

De asemenea, creșterea numărului românilor cu rude plecate în străinătate a contribuit la această schimbare de percepție. Românii care au rude plecate în străinătate sunt mai predispuși să creadă că diaspora este o resursă importantă pentru România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel