Soldatul ucrainean împușcat după ce a spus „Glorie Ucrainei” a fost omagiat de președinte

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Președintele Volodimir Zelenski a acordat duminică, post-mortem, distincția de "Erou al Ucrainei" unui soldat care a spus sfidător „Glorie Ucrainei" înainte de a fi împușcat mortal într-un videoclip postat pe rețelele de socializare.

Armata ucraineană, pe canalul său Telegram, confirmase anterior identitatea soldatului ca fiind Oleksandr Matsievskiy, un lunetist cu o unitate din regiunea nordică Cernihiv.

 

Zelenski a acordat titlul de erou național unui soldat ucrainean care a murit pentru țară



"Astăzi, i-am acordat titlul de Erou al Ucrainei soldatului Oleskandr Matsievskiy", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

"Un om pe care toți ucrainenii îl vor cunoaște. Un om care va fi amintit pentru totdeauna. Pentru curajul său, pentru încrederea sa în Ucraina și pentru "Gloria Ucrainei"."

Bărbatul aparent neînarmat, îmbrăcat într-o uniformă cu însemnele steagului ucrainean pe braț, a fost arătat într-o înregistrare video în timp ce fuma o țigară și spunea "Glorie Ucrainei" - sau "Slavă Ucrainei" - înainte de a fi aparent împușcat mortal. O voce din afara camerei spune apoi, în limba rusă, "Mori, javră".

 

Mama lui a spus emoționată despre fiul ei, că mereu a fost extrem de curajos



Ziarul german Bild a declarat că reporterul său a vorbit cu mama lui Matsievekiy, Paraska, care a fost citată ca spunând: "Stătea acolo neînarmat, dar mândru că este ucrainean. Întotdeauna a fost incredibil de curajos. În acest moment, singura armă cu care se putea apăra era să spună: "Slava Ukraini!"".

Termenul "Glorie Ucrainei" este vechi de peste un secol, dar a intrat în uz general după ce Ucraina și-a câștigat independența față de regimul sovietic.

Ea a fost folosită pe scară largă ca salut în timpul războiului, atrăgând întotdeauna răspunsul "Heroyam Slava" ("Glorie Eroilor"), conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel