Șofer român de TIR, arestat pe aeroportul din Luton, când voia să plece în țară: „Vasile este ultima piesă a puzzle-ului”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Un român, în vârstă de 53 de ani, a fost arestat de polițiștii Agenției Naționale pentru Criminalitate pe aeroportul Luton, când se îmbarca într-un avion spre București, pentru contrabandă cu 17 persoane.

Potrivit presei din Marea Britanie, românul a fost acuzat că ar fi fost implicat într-un acord de introducere în contrabandă a 17 bărbați, femei și copii în spatele unui camion.

Cetățeanul român Vasile C., a fost arestat luni când era pe punctul de a urca într-un zbor spre București. Arestarea sa a fost legată de o operațiune începută în iunie 2019 în care un Mercedes înregistrat în Regatul Unit a fost interceptat de poliția olandeză, care lucra cu Agenția Națională pentru Criminalitate (NCA).

Șoferul român încărcase migranții la bord lângă Breda, în Olanda, și se îndrepta spre Hoek van Holland, unde avea un loc rezervat pe un feribot către Harwich.

 

17 persoane ascunse în spatele unui perete de cauciucuri

 

Poliția olandeză a găsit 17 persoane ascunse în compartimente speciale din lemn în spatele unui perete de cauciucuri. Grupul era format din cinci copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani și o femeie însărcinată. Toți erau cetățeni afgani.

Șoferul român a fost arestat și urmărit penal de autoritățile olandeze și anul trecut a fost condamnat la 40 de luni de închisoare la un tribunal din Rotterdam.

Se spune că Vasile ar fi lucrat cu o serie de alți oameni pentru a organiza traficul. După ce a fost audiat și ulterior acuzat de conspirație pentru a facilita imigrația ilegală, el a fost ieri prezentat în fața magistraților din Uxbridge, regiunea Londra Mare, Anglia.

 

„O călătorie incredibil de periculoasă în condiții îngrozitoare”

 

Arestarea a făcut parte dintr-o anchetă mai largă a ANC privind spălarea banilor și infracțiunile de imigrare organizată, în care până acum au fost acuzate 18 persoane, inclusiv alte patru acuzate de incidentul olandez din iunie 2019.

Toți urmează să se prezinte în fața Curții Crown Crown pentru proces pe 4 octombrie.

Ofițerul principal de anchetă al NCA, Chris Hill, a declarat: „Această arestare este un moment cheie într-o anchetă lungă și complexă și este ultima piesă a puzzle-ului, întrucât toți presupușii indivizi au fost acuzați. În acest caz, am putut lucra cu colegii noștri olandezi pentru a preveni un grup de oameni, dintre care unii erau extrem de vulnerabili, să se angajeze într-o călătorie incredibil de periculoasă în condiții îngrozitoare. De aceea, abordarea grupurilor de criminalitate organizată implicate în contrabanda cu persoane este o prioritate pentru ANC”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel