Pensiile românilor, în PERICOL. Ce se va întâmpla în 10 ani

Radiografie îngrijorătoare a sistemului de pensii din România: acesta ar putea colapsa în 2028.

Adrian Codirlașu, președinte CFA România, a prezentat o radiografie înspăimântătoare a sistemului de pensii din România, plecând de la un studiu realizat de profesorul Vasile Ghețău, de la Facultatea de Sociologie a Universității București.

Potrivit datelor prezentate, populația țării noastre îmbătrânește, iar numărul de pensionari crește pe măsura ce populația României se reduce masiv. La asta se adaugă sporul negativ al populației, adică mai mulți oameni mor decât se nasc. Toate acestea vor provoca un șoc în sistemul de pensii începănd cu anul 2028.

"Vom avea un șoc de creștere a numărului de pensionari în 2027-2028, până spre 2031. Va fi un șoc asupra sistemului public de pensii. În 2016 avem 19,7 milioane locuitori, în 2040 populația va scădea la 17,2 milioane. Profesorul nu a luat în considerare migrația. Dacă adăugăm migrația, arată mai rău. Proporția pensionarilor este la 21% și va crește către 31% în 2040", a spus Codirlașu, într-o conferință de specialitate desfășurată la Hotel Intercontinental din București.

Președintele CFA România a vorbit și despre migrația românilor peste hotare, lucru ce pune presiune suplimentară pe sistemul de pensii.

"Migrația externă va juca un rol important. Situația actuală este că oamenii pleacă în străinătate. Vestea proastă este că nu se mai întorc, în general. Am avut criza din Spania care a dus al creșterea șomajului. Acei romani nu au venit în România, ci au mers spre Marea Britanie, de exemplu. Odată ce copii acestora intră în sistemul de învățământ de acolo, le este greu să se întoarcă. Va fi extrem de greu de adus înapoi oamenii care pleacă din România", a spus Codirlașu.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy