Situația ROMÂNILOR din Transnistria, din ce în ce mai GRAVĂ

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Încălcarea dreptului la educaţie pentru elevii celor opt şcoli cu predare în limba română din Transnistria a devenit normă, după ani de abuz din partea administraţiei separatiste de la Tiraspol, comentează vineri Radio Chişinău preluat de Agerpres.

Elevii din şcolile cu predare în limba română din Transnistria au participat vineri la festivitatea de încheiere a anului şcolar în prezenţa miliţienilor transnistreni, iar Tiraspolul a interzis intonarea imnului Republicii Moldova şi arborarea tricolorului de stat la această ceremonie, atenţionându-i în acest sens pe directorii şcolilor respective.

Avocatul Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Cazacu, semnalează că miliţia transnistreană continuă să intimideze elevii şi profesorii prin prezenţa sa la evenimentele solemne în şcolile româneşti. Şase agenţi ai miliţiei transnistrene, îmbrăcaţi în civil, au supravegheat festivitatea de la Gimnaziul din Corjova, raionul Dubăsari, a informat Promo-Lex.

În preajma Gimnaziului din Roghi, raionul Dubăsari, au fost observaţi alţi opt miliţieni transnistreni, dintre care cinci în uniformă şi trei în civil. De asemenea, pe durata întregii manifestări au fost prezente trei maşini ale miliţiei transnistrene.

Situaţia şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană rămâne una critică, susţin observatori de la Chişinău. La aproape şapte ani de la pronunţarea hotărârii Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) privind încălcarea drepturilor copiilor din stânga Nistrului de către Federaţia Rusă, care susţine regimul de la Tiraspol, aceasta rămâne neaplicată. Prin hotărârea sa din data de 19.10.2012, CEDO a recunoscut încălcarea Articolului 2 Protocol 1 - Dreptul la Educaţie de către Federaţia Rusă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel