Site-urile din Ucraina se reprofilează: de la rețete de gogoși, la rețete de cocktailuri Molotov

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Sursa foto: http://depositphotos.com/
Sursa foto: http://depositphotos.com/

Pe unele site-uri ucrainene au apărut rețete care îi învață pe locuitorii orașelor atacate cum să facă cocktailuri Molotov, care pot fi folosite la distrugerea tancurilor rusești.

Cocktailul Molotov este o armă antitanc eficientă, oarecum la îndemâna civililor. De fapt, este o bombă incendiară artizanală, un amestec de anumite produse inflamabile (ex. benzină) cu ulei de motor și un recipient de sticlă. În modelele clasice, o cârpă sau bucată de pânză așezată în locul dopului servește de fitil. Se aprinde fitilul și se lansează. La spargerea sticlei, se împrăștie conținutul care intră în contact cu flacara fitilului și astfel efectul este unul distrugător.

Site-ul ucrainean unian.net nu doar îi învață cum să facă cocktailuri molotov, ba chiar le și explică utilizatorilor cum funcționează. 

"Uleiul de motor face ca benzina să se lipească de orice suprafață. În loc de fitil se folosește acid sulfuric și potasiu. Lansând bomba, sticla se sparge și acidul întră în contact cu potasiul, generând o puternică reacție exotermică (urcare bruscă de temperatură), care face să inflameze combustibilul. În plus pe lângă daunele provocate de foc, trebuie să adăugăm și efectul coroziv al acidului", scriu jurnaliștii sursei citate. 

Citeste și: Mall-ul din Kiev unde se ascundeau soldați ucraineni, distrus de ruși în urma unei postări pe TikTok

Istoria cocktailului Molotov

 

Bomba artizanală a fost folosită în timpul Războiului civil spaniol 1936-1939, dar denumirea provine de la utilizarea lui în Războiul Ruso-Finlandez, pe atunci Veaceslav Molotov, ministru de externe a Uniunii Sovietice, anunța prin intermediul radioului populația finlandeză, că armata rusă nu bombardează, ci trimite alimente.

Finlandezii ar fi răspuns: "dacă Molotov pune mâncarea, noi vom pune cocktailurile”.

Această armă era utilizată ca armă antitanc și avea un efect demoralizator pentru inamic. Cocktailrile Molotov au fost folosite, în general, în conflicte urbane, datorită ușurinței de fabricare și costului scăzut. De asemenea se folosește în diverse proteste violente la mitinguri în confruntările cu poliția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel