Senatul SUA adoptă primul proiect de lege privind controlul armelor de foc din ultimele decenii

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rusia spune că livrările de arme avansate ale Occidentului către Ucraina ajung pe piața neagră / Foto: Unsplash
Rusia spune că livrările de arme avansate ale Occidentului către Ucraina ajung pe piața neagră / Foto: Unsplash

Senatul SUA a adoptat un proiect de lege privind controlul armelor de foc - cea mai importantă legislație privind armele de foc din ultimii aproape 30 de ani.

Cincisprezece republicani s-au alăturat democraților în camera superioară a Congresului pentru a aproba măsura cu 65 de voturi la 33, conform BBC.

Aceasta vine în urma atacurilor în masă de luna trecută într-un supermarket din Buffalo, New York, și într-o școală primară din Uvalde, Texas, soldate cu 31 de morți.

 

Proiectul de lege va trebui acum să fie adoptat în Camera Reprezentanților

 

Proiectul de lege va trebui acum să fie adoptat în Camera Reprezentanților înainte ca președintele Biden să îl poată semna ca lege.

Într-o declarație făcută publică după vot, președintele a cerut membrilor Camerei să "voteze cu promptitudine acest proiect de lege bipartizan și să îl trimită pe biroul meu".

"În această seară, după 28 de ani de inactivitate, membrii bipartizani ai Congresului s-au unit pentru a asculta apelul familiilor din întreaga țară și au adoptat o legislație care să abordeze flagelul violenței cu arme de foc în comunitățile noastre", a declarat dl Biden.

"Familiile din Uvalde și Buffalo - și prea multe împușcături tragice înainte - au cerut să se acționeze. Și în această seară, am acționat".

Președinta Nancy Pelosi a promis să treacă rapid proiectul de lege prin Camera Reprezentanților, în ciuda faptului că liderul republican Kevin McCarthy și-a îndemnat membrii să voteze împotriva proiectului.

"Mâine dimineață, la prima oră, Comisia pentru regulament se va reuni pentru a înainta această legislație care salvează vieți în plen", a declarat dna Pelosi după vot.

 

Deși semnificative, propunerile sunt departe de ceea ce au cerut mulți democrați și activiști

 

Reformele includ verificări mai stricte ale antecedentelor pentru cumpărătorii cu vârsta mai mică de 21 de ani și 15 miliarde de dolari (12,2 miliarde de lire sterline) în finanțarea federală pentru programe de sănătate mintală și modernizarea securității în școli.

De asemenea, se solicită finanțare pentru a încuraja statele să implementeze legi de tip "steag roșu" pentru a îndepărta armele de foc de la persoanele considerate o amenințare.

Și închide așa-numita "gaură a iubitului" prin blocarea vânzărilor de arme de foc către cei condamnați pentru abuzuri asupra partenerilor intimi necăsătoriți.

 

Este pentru prima dată în ultimele decenii când reformele propuse au primit acest nivel de sprijin atât din partea democraților

 

Proiectul de lege este semnificativ și pentru că este pentru prima dată în ultimele decenii când reformele propuse au primit acest nivel de sprijin atât din partea democraților, cât și a republicanilor. Din punct de vedere istoric, eforturile de consolidare a legislației americane privind armele de foc au fost blocate de Partidul Republican.

Tuturor celor 50 de democrați, inclusiv celor mai conservatori membri ai partidului, senatorii Joe Manchin și Kyrsten Sinema, li s-au alăturat republicanii care au făcut înțelegeri, inclusiv liderul Senatului Mitch McConnell și un aliat apropiat al lui Trump, Lindsey Graham.

O serie de organizații de susținere tradițional conservatoare, inclusiv Ordinul Fraternal al Poliției și Asociația Internațională a Șefilor de Poliție, au susținut, de asemenea, proiectul de lege.

Senatorul republican John Cornyn din Texas, care a condus negocierile împreună cu senatorul democrat Chris Murphy din Connecticut, a declarat în plenul Camerei că proiectul de lege îi va face pe americani mai siguri.

"Nu cred în a nu face nimic în fața a ceea ce am văzut în Uvalde și a ceea ce am văzut în mult prea multe comunități", a spus dl Cornyn.

"A nu face nimic este o abdicare de la responsabilitatea noastră ca reprezentanți ai poporului american aici, în Senatul Statelor Unite".

Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a declarat: "Acesta nu este un leac pentru toate modurile în care violența armelor de foc afectează națiunea noastră, dar este un pas mult așteptat în direcția corectă".

 

Două treimi dintre republicani s-au opus legislației

 

Cu toate acestea, două treimi dintre republicani s-au opus legislației, iar toți cei care au susținut-o, cu excepția Lisei Murkowski din Alaska și a lui Todd Young din Indiana, nu se vor confrunta cu alegătorii în acest an sau și-au anunțat intenția de a nu mai candida pentru realegere.

Senatorul texan Ted Cruz, care este în mare parte cotat să candideze la nominalizarea prezidențială republicană în 2024, a condamnat proiectul de lege ca fiind o încercare de "a încerca să dezarmeze cetățenii care respectă legea, în loc să ia măsuri serioase pentru a ne proteja copiii". 

 

'Lupta vieții noastre'

 

Grupul pentru siguranța armelor de foc March For Our Lives - fondat de supraviețuitori ai împușcăturilor din 2018 de la școala Parkland din Florida - a salutat avansarea proiectului de lege.

"Știm că mai este MULT de lucru pentru a pune capăt acestei epidemii. Dar o mulțime de muncă grea ne-a adus la această seară. Refuzăm să renunțăm sau să fim reduși la tăcere. A pune capăt violenței cu arme de foc este lupta vieții noastre", a scris grupul pe Twitter.

National Rifle Association (NRA) s-a opus proiectului de lege și a susținut că acesta nu va opri violența.

Președintele Biden a declarat, la începutul acestei luni, că propunerile sunt "pași în direcția bună", dar încă nu sunt suficiente.

El a făcut presiuni pentru reforme mai mari - inclusiv interzicerea armelor de asalt, care au fost folosite în cazul împușcăturilor în masă din Texas și Buffalo luna trecută - sau cel puțin o creștere a vârstei la care acestea pot fi cumpărate. Se crede că bărbatul înarmat în cazul împușcăturilor din Texas ar fi cumpărat două puști semiautomate la câteva zile după ce a împlinit 18 ani.

 

Statele Unite au cea mai mare rată de decese cauzate de arme de foc dintre țările bogate ale lumii

 

Statele Unite au cea mai mare rată de decese cauzate de arme de foc dintre țările bogate ale lumii - peste 20.900 de persoane au fost ucise în acest an în SUA în urma violenței cu arme de foc, inclusiv prin omucidere și sinucidere, potrivit Gun Violence Archive, un grup de cercetare non-profit.

Dar este, de asemenea, o țară în care mulți prețuiesc dreptul la arme de foc, protejat de cel de-al doilea amendament al Constituției, care prevede dreptul de a "deține și purta arme".

Ultima legislație federală semnificativă privind controlul armelor de foc a fost adoptată în 1994, interzicând fabricarea pentru uz civil a puștilor de asalt și a încărcătoarelor de mare capacitate, dar a expirat un deceniu mai târziu.

După împușcăturile din 2012 de la școala Sandy Hook din Connecticut - în care au fost uciși 20 de copii și șase adulți - încercările de a înăspri legile nu au reușit să obțină suficiente voturi în Congres.

 

New York restricționează cine poate purta în mod legal o armă

 

Votul de joi a avut loc la câteva ore după ce Curtea Supremă a anulat o lege din New York care restricționează cine poate purta în mod legal o armă - extinzând efectiv drepturile privind armele de foc și ilustrând diviziunea profundă din Statele Unite pe această temă.

Instanța a constatat că cerința din New York ca rezidenții să dovedească "cauza adecvată" - sau un motiv întemeiat - pentru a purta arme de foc ascunse în public încalcă Constituția.

Dl McConnell a declarat că decizia instanței, combinată cu legislația de joi, a reprezentat "două victorii de referință".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel