Secretarul de stat Luca Niculescu, numit in Comitetul Director al noului Centru Regional OCDE de la Istanbul

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Luca Niculescu, numit în Comitetul Director al Centrului Regional OCDE de la Istanbul
Luca Niculescu, numit în Comitetul Director al Centrului Regional OCDE de la Istanbul

Secretarul de stat pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) Luca Niculescu a participat miercuri, 29 martie 2023, la inaugurarea noului Centru Regional OCDE de la Istanbul, în prezența Secretarului-General al Organizației, Mathias Cormann, precum și a unor înalți oficiali ai Guvernului turc.

Cu acest prilej, Comitetul Director al Centrului Regional, format din personalități reprezentative pentru activitatea OCDE, s-a reunit pentru prima dată și a discutat prioritățile Centrului, fiind scos în evidență rolul acestuia ca centru (hub) de promovare a activităților OCDE în regiune și de dialog cu partenerii regionali.

Secretarul de stat Luca Niculescu, desemnat recent de către conducerea OCDE în calitate de membru al Comitetului Director, a salutat inițiativa înființării Centrului, menit să încurajeze cooperarea interregională, să asigure o platformă de dialog în materie de politici publice și să sprijine statele din regiune pentru a face față principalelor provocări economice și sociale.

Oficialul român a remarcat că demersul este mai mult decât binevenit, în contextul implicațiilor războiului de agresiune dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei.  

De asemenea, secretarul de stat Niculescu a exprimat disponibilitatea autorităților române de a contribui cu expertiză sectorială la activitatea Centrului, amintind că România acordă sprijin financiar pentru principalele programe regionale ale OCDE. A evidențiat valoarea adăugată pe care România o aduce eforturilor Organizației privind promovarea celor mai bune practici în regiune, în calitate de stat candidat pentru aderarea la OCDE și din perspectiva rolului pe care îl joacă în regiunea extinsă a Mării Negre. Astfel, a subliniat că România deține o expertiză importantă, legată atât de cooperarea cu OCDE, cât și de experienţa sa de tranziţie spre o economie de piaţă funcţională, pe care o poate împărtăși în plan regional, alături de statele membre OCDE.

Despre OCDE 

 

Centrul OCDE de la Istanbul, înființat de către Secretariatul Organizației în parteneriat cu Guvernul turc, are ca obiectiv sprijinirea programelor regionale ale OCDE – Programul Eurasia, Programul pentru Europa de Sud-Est, inițiativa pentru Orientul Mijlociu și Africa –, precum și promovarea standardelor și bunelor practici ale OCDE în relația cu statele din regiune.  

Printre domeniile prioritare ale Centrului se numără problematica schimbărilor climatice, promovarea egalității de gen, sprijinirea mediului de afaceri, dezvoltarea sectorului privat, sprijinirea conectivității și infrastructurii, promovarea comerțului și a investițiilor.

luca-niculescu-secretar-de-stat-ocde

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel