Potrivit noilor reglementări, pentru mijloacele de transport cu o greutate cuprinsă între 3,5 și 12 tone, inclusiv, se vor aplica următoarele taxe de drum, în funcție de categoria ecologică a vehiculelor: între 10 și 13 stotinci(subdiviziunea LEVEI bulgărești) pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 6 și 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria I, și între 4 și 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria a II-a.
Pentru mijloacele de transport cu o greutate mai mare de 12 tone, care au 2 sau 3 osii, se vor aplica următoarele taxe de drum, în funcție de categoria ecologică a vehiculelor: între 26 și 30 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 22 și 25 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria I, și între 19 și 23 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria a II-a.
Pentru mijloacele de transport cu o greutate mai mare de 12 tone, care au 4 sau mai multe osii, se vor aplica următoarele taxe de drum, în funcție de categoria ecologică a vehiculelor: între 35 și 43 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 32 și 39 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria I, și între 29 și 37 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria a II-a.
Taxele pe autocar în Bulgaria
În cazul autocarelor cu o greutate cuprinsă între 3,5 și 12 tone, inclusiv, se vor aplica următoarele taxe de drum, în funcție de categoria și clasa acestora: între 4 și 8 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 3 și 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria I, și între 2 și 5 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria a II-a.
Pentru autocarele cu o greutate mai mare de 12 tone, se vor aplica următoarele taxe de drum, în funcție de categoria și clasa acestora: între 5 și 9 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 4 și 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria I, și între 3 și 6 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile republicane de categoria a II-a.
Pentru vehiculele cu o greutate mai mare de 3,5 tone, care utilizează doar combustibil alternativ, va exista o taxă TOLL în valoare de 50% din taxa determinată pentru vehiculele de categoria EURO VI, EEV.
Este important ca șoferii români să fie corect informați, să achiziționeze în avans vignetele electronice și să plătească taxele de drum TOLL în conformitate cu legislația în vigoare pentru utilizarea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria.
Pentru informații suplimentare, cetățenii pot accesa următoarele surse: pentru e-vigneta și sistemul e-TOLL - site-ul www.bgtoll.bg (www.bgtoll.bg/tol-taksa) sau aplicația mobilă BGTOLL; pentru starea drumurilor - aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, site-ul Agenției "Infrastructura Rutieră" - www.api.bg și numărul de telefon 070013020, disponibil non-stop; pentru informații despre trecerea frontierei bulgare - site-ul www.mvr.bg; pentru informații despre zborurile de pe Aeroportul Sofia - www.sofia-airport.eu; pentru informații despre condițiile meteorologice - site-ul www.weather.bg; pentru informații despre regimul vamal la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia - site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 și site-ul Agenției "Vămi" din Bulgaria: www.customs.bg.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la Ambasada României din Sofia, la numerele de telefon +35929712858 și +35929733510. Apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și vor fi preluate de operatorii Call Center în regim non-stop. În situații dificile și de urgență, cetățenii români pot apela numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News