Se modifică Codul Muncii. Perioada de preaviz în caz de concediere, scurtată

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Ministerul Muncii ia în considerare, după propunerea patronatelor şi sindicatelor, modificarea Codului Muncii, ţinând cont de schimbările produse pe piaţa forţei de muncă în contextul pandemiei de coronavirus.

 

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a organizat dezbaterea "Digitalizarea şi simplificarea relaţiilor de muncă", în cadrul căreia s-a discutat despre modernizarea legislaţiei muncii pentru a construi un mediu flexibil şi aplicat nevoilor actuale ale angajatului şi angajatorului, flexibilizarea relaţiilor de muncă şi reducerea birocraţiei, precum şi digitalizarea documentelor aferente relaţiilor de muncă şi sănătăţii şi securităţii în muncă.

Violeta Alexandru a declarat că legislaţia şi modul de lucru al autorităţilor din domeniu trebuie să ţină cont de evoluţia pieţei muncii, însă, din păcate, este o mare distanţă între ceea ce se aşteaptă de la acestea şi ceea ce se întâmplă în realitate.

"S-au schimbat nişte lucruri în societate odată cu apariţia pandemiei declanşate de noul coronavirus, perioadă în care am comunicat prin mijloace electronice, de aceea găsesc că modul de lucru al instituţiei trebuie să se apropie de ceea ce societatea cere şi anume simplificare, digitalizare, comunicare rapidă, răspuns imediat la solicitări, la nevoia de a accesa informaţii, ori de a încheia contracte de muncă" , a explicat ministrul Muncii.

Propuneri de  modificare a Legii nr. 53/2003

 

De asemenea, în cadrul dezbaterii, echipa Ministerului Muncii a prezentat câteva propuneri de  modificare a Legii nr. 53/2003 din Codul Muncii, venite din partea sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile, printre care: digitalizarea contractului individual de muncă, respectiv încheierea, derularea şi închiderea în format electronic a acestui document, cu semnătură electronică; simplificarea procedurilor de sănătate şi securitate în muncă, prin semnarea instructajului SSM şi PSI/ISU în format electronic şi includerea modalităţii de semnare on-line a instructajului SSM în contractul individual de muncă (CIM) şi în Regulamentul de Ordine Interioară; flexibilizarea relaţiilor de muncă: scurtarea perioadei de preaviz şi stabilirea perioadelor de repaus, de comun acord între angajat şi angajator;  prezentarea în format electronic a CIM, în cadrul controlului Inspectoratului Teritorial de muncă, la locurile de muncă din afara sediului societăţilor; condiţiile în care se poate presta telemunca şi modul în care se face verificarea telesalariatului, respectiv numai prin utilizarea tehnologiei informaţiilor şi a comunicaţiilor;  plata muncii la oră.

Tema digitalizării şi simplificării procedurilor în cadrul relaţiilor de muncă constituie o prioritate pentru conducerea Ministerului Muncii, astfel încât cadrul legal şi modul de lucru al instituţiilor cu atribuţii în piaţa muncii să vină în sprijinul fiecărui angajat şi angajator din România.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel