Scoția. Mai multe familii ucrainene de la un hotel din Livingston s-au simțit amenințate din cauza relocării

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Peste 97.000 de persoane au intrat sâmbătă în România, dintre care 9.553 de ucraineni
Peste 97.000 de persoane au intrat sâmbătă în România, dintre care 9.553 de ucraineni

Un grup de familii ucrainene din Scoția au declarat că s-au simțit alungate atunci când camerele lor de hotel au fost necesare pentru noii refugiați.

O neînțelegere din cauza limbii s-a produs la un hotel scoțian. Familiile, care erau cazate temporar într-un hotel din Livingston de lângă aeroport au înțeles că au trei ore la dispoziție pentru a-și face bagajele și a se urca într-un autobuz spre un alt hotel, Aberdeen.

Însă, guvernul scoțian a declarat că a fost o acțiune voluntară și că nimeni nu a fost forțat să plece, transmite BBC. Susținătorii celor care au rămas în West Lothian au spus că ar fi trebuit să fie prezenți traducători pentru a reduce confuzia oamenilor, cărora doar li s-a propus să se mute la un alt hotel.

Rezidenții temporari din hotelul Livingston, un hotel aflat aproape de aeroport, au fost contactați vineri, fiind întrebați dacă ar fi dispuși să fie mutați la Aberdeen în acea zi, pentru a face loc altor refugiați care urmau să vină în acea noapte.

Mai multe camere au fost necesare pentru a găzdui alți oameni care căutau, de asemenea, refugiu în Scoția din cauza invaziei rusești din Ucraina. Cu toate acestea, unele dintre persoane au considerat că nu au avut de ales.

Suporterii locali au intervenit și au reușit să traducă pentru unele dintre familii înainte de plecare.

Viktoria, din Kiev, se află în Livingston împreună cu mama și cei doi fii ai săi de trei săptămâni și a început să-și facă prieteni.

Vorbind pentru BBC Scotland de la un eveniment comunitar pentru refugiați din Livingston, ea a spus: "Suntem foarte recunoscători pentru ajutorul scoțienilor și pentru guvern, pentru că este foarte important ceea ce fac acum pentru ucraineni. Este foarte dificil să te muți undeva și să începi din nou o viață."

 

Copiii încep să se adapteze

 

Ea a adăugat: "Copiii mei au prieteni noi și au început să se adapteze. De exemplu, fiul meu cel mare merge la fotbal și are prieteni noi aici. Încearcă să învețe engleza cu ei și de aceea ne este foarte greu să ne mutăm în altă parte în Scoția. Dacă este posibil, vrem să rămânem în această regiune și poate să găsim o casă pentru familia mea."

Rebecca Nicol, care s-a oferit voluntar pentru a sprijini familiile sosite în Livingston, a declarat că a fost o "situație confuză și îngrijorătoare" pentru familii.

Ea a mers la hotel după ce Viktoria a sunat să spună că va trebui să plece în două ore.

"Problema a fost că nu au avut niciodată suficient timp", a spus doamna Nicol. "Nu aveau un traducător cu ei. Mulți oameni nu vorbesc engleza".

Ea a spus că stresul pentru un grup de oameni care au fost deja forțați să își părăsească locuințele din cauza războiului ar fi putut fi diminuat dacă ar fi fost anunțați cu mai mult timp înainte despre mutarea la Aberdeen.

Aveau nevoie de "timp de gândire și de cineva care să le explice toate detaliile în mod corespunzător", a adăugat ea.

"Sunt îngrijorată pentru Viktoria și pentru celelalte familii ucrainene care se află aici, pentru că vreau ca ei să se simtă bineveniți în această regiune și vreau să le găsim familii gazdă pentru ei, astfel încât să se poată stabili aici și să se simtă în siguranță", a spus dna Nicol.

 

Primire caldă în Scoția

 

Un purtător de cuvânt al guvernului scoțian a declarat că se lucrează cu administrația locală și cu sectorul terțiar pentru a le oferi noilor sosiți din război un "bun venit scoțian", cu cazare temporară la hotel, sprijin pentru traume, traducere și un serviciu național pentru a găsi locuințe pe termen lung.

"Un mic grup de persoane din Ucraina s-a oferit voluntar pentru a schimba hotelurile, astfel încât cei care sosesc noaptea târziu la aeroportul din Edinburgh să poată avea acces la cazare în apropiere, în loc să fie nevoiți să se deplaseze la hoteluri mai îndepărtate", a spus el.

"Echipa de reinstalare s-a asigurat că toată lumea a înțeles că acesta a fost un aranjament voluntar și că sunt disponibile camere în cazul în care decid să rămână".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel