Schimbare majoră. Japonia relaxează politica de imigrare pentru muncitorii străini

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Guvernul japonez relaxează politica de imigrare pentru muncitorii străini, pe fondul deficitului de forță de muncă.

Guvernul japonez a aprobat vineri un proiect de lege care să faciliteze angajarea de muncitori străini în domeniile care se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, informează Reuters.

Imigrarea nu a fost niciodată încurajată în Japonia; decizia cabinetului condus de premierul Shinzo Abe constituie o schimbare majoră şi totodată controversată, remarcă Reuters. Agenţia apreciază că, în ciuda scepticismului din Partidul Liberal Democrat, de guvernământ, parlamentul de la Tokyo va adopta probabil noua legislaţie, din cauza presiunii puternice din partea angajatorilor, în contextul celei mai mari penurii de forţă de muncă din ultimele decenii.

Proiectul de lege propune două categorii noi de vize pentru străini, în sectoarele care au cea mai mare nevoie de angajaţi. Acestea nu sunt specificate şi ar putea fi vorba de câteva zeci, începând de la agricultură şi construcţii şi până la industria hotelieră şi îngrijirile pentru copii sau bătrâni.

Vizele din prima categorie se vor acorda personalului cu un anumit nivel de calificare şi vorbitor de japoneză. Titularii vor putea rămâne în Japonia maximum cinci ani, fără a-şi aduce cu ei membri de familie. A doua categorie de vize este rezervată celor cu nivel mai ridicat de specializare, care îşi vor putea aduce familiile şi care pot primi drept de reşedinţă permanentă.

Ministrul justiţiei, Takashi Yamashita, a exclus joi ideea unui plafon numeric pentru vize. Presa niponă speculează că ar putea fi acceptaţi circa 500.000 de angajaţi din alte ţări, ceea ce ar reprezenta o creştere de aproximativ 40% a forţei de muncă străine de 1,28 milioane de persoane (2% din numărul total de locuri de muncă ocupate în Japonia).

Japonia s-a deschis treptat faţă de angajaţii străini, mai ales pentru profesionişti şi specialişti cu înaltă calificare. Pentru muncitori, se practică mai ales sistemul de "formare tehnică" şi angajarea cu program redus a studenţilor străini. Premierul Abe susţine că modificările legislative nu constituie o nouă politică de imigrare. Potrivit Reuters, unii experţi în domeniu sunt de altă părere, iar un mic partid naţionalist a protestat deja împotriva schimbărilor, de teamă că străinii vor provoca o creştere a numărului de infracţiuni şi vor solicita suplimentar sistemul de asistenţă socială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel