Sâmbătă sunt Moșii de Iarnă. Ce dau de pomană românii de sâmbăta morților. Tradiții care trebuie respectate cu sfințenie

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
mosii de iarna
mosii de iarna

Sâmbătă sunt Moșii de Iarnă. Ce dau de pomană românii de sâmbăta morților. Tradiții care trebuie respectate cu sfințenie. În fiecare an, în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, credincioşii români prăznuiesc Moșii de Iarnă, participă la Sfânta Liturghie, urmată de Slujba Parastasului pentru cei adormiți. Credincioii duc ofrande în amintirea lor. Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

Sâmbătă sunt Moșii de Iarnă. Ce dau de pomană românii de sâmbăta morților. Tradiții care trebuie respectate cu sfințenie. Se spune că sufletele rudelor și prietenilor care au trecut de ultimul hotar al vieții pământești vin pe pâmânt şi se „hrănesc“ cu mireasma bucatelor pregătite de cei dragi. Obiceiul cere ca în această zi să se dea de pomană plăcinte, vin, colivă, colaci, fructe, mâncare caldă, precum şi lumânări aprinse. În unele zone se mai împart plăcinte cu brânză, produse lactate, sarmale, răcituri, piftie, colaci cu miere şi nuci.

În ziua praznicului se aduc la biserică, spre a fi sfinţite, coliva, prescurea şi o sticlă cu vin. Trebuie să fie sfințite vasele cu mâncare sau pachetele cu alimente pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire săracilor din biserică, vecinilor, dar și persoanelor sărmane întâlnite la cimitir ori pe stradă.

Sâmbătă sunt Moșii de Iarnă. Ce dau de pomană românii de sâmbăta morților. Tradiții care trebuie respectate cu sfințenie. Pentru că sufletele morţilor coboară pe pământ, oamenii au obiceiul să ofere de pomană mâncare gătită. Se spune că cei decedaţi se hrănesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte. În memoria rudelor și prietenilor care au trecut de ultimul hotar al vieții pământești trebuie să fie îngrijite mormintele, iar de la căpătâiul lor să nu lipsească Sfânta Cruce, candela și florile proaspete. Întrucât ziua Moşilor de Iarnă este cunoscută şi ca Sâmbăta piftiilor, credincioșii mănâncă piftii sau răcituri, iar dacă mai rămân, a doua zi sunt aruncate, pentru a preveni apariţia frigurilor în timpul verii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel