Salariul minim pentru o badantă din Italia în 2023. Tot ce trebuie să știți despre banii lucrătorilor casnici, oficial de la Ministerul Muncii

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Italia. Se schimbă plata contribuțiilor pentru ajutoarele domestice și îngrijitori
Italia. Se schimbă plata contribuțiilor pentru ajutoarele domestice și îngrijitori

Salariile au crescut în Italia, de la 1 ianuarie 2023. Iată noile tabele cu contribuțiile minime, actualizate de Ministerul Muncii.

De la 1 ianuarie 2023, salariul lucrătorilor casnici, inclusiv al celor care fac curățenie și îngrijitorilor casnici, va crește pe măsură ce este ajustat la costul vieții.

Creșterea este egală cu 80% din inflația înregistrată de Istat (n.r. Institutul Național de Statistică) pentru 2022, egală cu 11,5%: drept urmare, salariul menajerelor și îngrijitorilor casnici crește cu 9,2%, după cum a oficializat circulara ministerului Muncii - publicată pe 18 ianuarie - în care a fost publicat tabelul cu salariile minime actualizate. Reevaluarea este totală, însă, pentru indemnizaţiile pentru masă şi cazare, majorarea este de 11,5%.

Vești proaste pentru familii, care au deja de-a face cu inflația, precum și pentru pensionari pentru care creșterea va fi doar parțial compensată de creșterea pensiei recunoscută în urma reevaluării. Între facturile scumpe și inflația care a lovit acum toate sectoarele, va fi deci necesar să suporte un cost suplimentar care, în funcție de salariul primit, variază între 1.000 și 1.800 de euro în plus pe an.

În lumina ultimelor modificări, deci, este indicat să consultați tabelele publicate de Ministerul Muncii cu care se răspunde la întrebarea care este salariul minim pentru cei care lucrează în sectorul casnic.

„Se agravează exploatarea, abuzul și muncă nedeclarată”. Se cere o reformă a politicilor pentru badante, în Italia: „Cele mai multe sunt românce!”

 

Cât de mult trebuie să câștige menajerele și îngrijitorii: tabelele din 2023

 

La stabilirea salariului de plătit menajerelor și îngrijitorilor, angajatorul privat trebuie să respecte prevederile contractului național de categorie. Aici, de fapt, sunt stabilite așa-numitele salarii minime ale menajerelor și îngrijitorilor casnici.

În acest sens, articolul 38 stabilește că în fiecare an comisia națională - care cuprinde atât partidele patronale, cât și sindicatele muncitorilor - se întrunește pentru a găsi o înțelegere privind majorarea salariului. Există trei întâlniri posibile și dacă nu există un acord atunci salariile sunt ajustate automat de către Ministerul Muncii, luând în considerare 80% din inflație pentru salarii și 100% din aceeași cotă pentru valorile convenționale de hrană și cazare.

Cele trei întâlniri din acest an s-au încheiat într-un impas, întrucât partenerii sociali - având în vedere necesitatea de a asigura o creștere adecvată a unui public deja fragil de lucrători - au rămas fermi în poziția lor.

Așadar, iată că am ajuns la rezultatul rezumat în tabelele următoare, tocmai oficializate de Ministerul Muncii. În acest sens, vă reamintim că această actualizare se referă la toți asistenții de familie - deci nu doar menajerele și îngrijitorii, ci și, de exemplu, babysitterii - care beneficiază de o creștere salarială așa cum este indicat în tabelele următoare.

„Angajez badantă. 15 ore de muncă zilnic, salariu de 500 euro”. Anunțul care a scandalizat Italia: „Sunt șocată!”

Primul tabel se referă la lucrătorii cu servicii complete în concubinaj, care au și cazare și masă. Pentru acestea salariile minime sunt următoarele:

2. -imagine fara descriere- (salariul-minim-pentru-o-badanta-din-italia-in-2023--tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-banii-lucratorilor-casnici--oficial-de-la-ministerul-muncii-2.jpg)

Cel de-al doilea tabel, în schimb, se referă doar la lucrătorii care conviețuiesc, dar cu serviciu redus, clasificați în nivelurile C, B și B super. Acest tabel este luat în considerare și pentru studenții cu vârsta cuprinsă între 16 și 40 de ani care urmează cursuri de studii valabile în scopul obținerii unei calificări recunoscute.

3. -imagine fara descriere- (salariul-minim-pentru-o-badanta-din-italia-in-2023--tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-banii-lucratorilor-casnici--oficial-de-la-ministerul-muncii-3.jpg)


În ceea ce privește lucrătorii casnici care nu conviețuiesc alături de persoana asistată, pe de altă parte, salariile minime sunt stabilite pe oră.

4. -imagine fara descriere- (salariul-minim-pentru-o-badanta-din-italia-in-2023--tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-banii-lucratorilor-casnici--oficial-de-la-ministerul-muncii-4.jpg)


În cazul personalului non-asistent care este angajat discontinuu pentru servicii de îngrijire în așteptare pe timp de noapte, există două niveluri de clasificare diferită, precum:

- pentru asistență autosuficientă: încadrare în super nivel B, cu o valoare lunară de 1.137,23 euro;
- pentru personalul casnic care îndeplineşte sarcini de asistenţă pentru persoane dependente, nivelul de clasificare este C super, cu un salariu lunar de 1.288,87 euro. Pentru personalul pregătit, în schimb, nivelul de clasificare este D super 1.592,17 euro.

 

Fișa de plată a menajelor și îngrijitorilor și datele de plată a salariului


Este articolul 33 din CCNL (n.r. contractul colectiv național de muncă) pentru munca casnică care stabilește regulile de predare a bonului de salariu și pentru datele de plată a salariului preconizat. În detaliu, fișa de plată trebuie să conțină câteva informații de bază, cum ar fi:

- salariul minim contractual;
- eventualele creșteri de vechime în muncă;
- orice super minim;
- ore suplimentare și concedii
- indemnizație în loc de masa și cazare, calculată în funcție de valorile cuprinse în tabelul următor.

5. -imagine fara descriere- (salariul-minim-pentru-o-badanta-din-italia-in-2023--tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-banii-lucratorilor-casnici--oficial-de-la-ministerul-muncii-5.jpg)

 

Când se plătește salariul


Fluturașul de salariu trebuie întocmit în dublu exemplar și trebuie semnat de lucrător. De regulă, ziua de plată se stabilește de comun acord între angajator și salariat, în perioada cuprinsă între 1 și 10 zile ale lunii următoare celei la care se referă atribuțiile.

Printre obligațiile angajatorului se numără și cea de a emite Atestarea Unică până în luna martie a anului următor.

Vieți sacrificate pentru româncele care îngrijesc bătrâni în Italia: „Accepți, pentru că te obligă datoriile și sărăcia din România”

 

Menajerele și îngrijitorii au dreptul la a treisprezecea lună plătită

 

Menajerele și îngrijitorii au dreptul la a treisprezecea lună, plătită ca și pentru ceilalți lucrători înainte de sărbătorile de Crăciun. În cazul lucrătorilor angajați cu normă întreagă, calculul celui de-al treisprezecelea salariu este simplu: pur și simplu înmulțiți salariul lunar cu numărul de luni lucrate în cursul anului, apoi împărțiți rezultatul la cele 12 luni ale anului.

Cazul muncitorilor angajați la oră este diferit. Pentru acestea, salariul orar trebuie înmulțit cu numărul de ore lucrate în timpul săptămânii, apoi înmulțit cu 52, adică numărul de săptămâni de lucru dintr-un an. Rezultatul va fi împărțit din nou la 12.

Salariul menajerelor și îngrijitorilor casnici, în schimb, nu include salariul din luna a paisprezecea.

6. -imagine fara descriere- (salariul-minim-pentru-o-badanta-din-italia-in-2023--tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-banii-lucratorilor-casnici--oficial-de-la-ministerul-muncii-6.jpg)

 

Cum se plătește salariul menajerelor și îngrijitorilor


Articolul 1, alin.910, din legea 205/2017 a stabilit că fiecare angajator trebuie să plătească salariile prin metode trasabile. Nu în numerar, așadar, dar cu unele excepții: de fapt, munca casnică nu se încadrează în categoriile pentru care salariul trebuie plătit prin mijloace urmăribile.

Salariul menajerelor și îngrijitorilor, așadar, poate fi plătit și în numerar, cu respectarea totuși a limitelor stabilite de lege. De exemplu, începând cu acest an limita care nu trebuie depășită este de 5.000 de euro.

Caz unic în Italia. Familia unei badante românce solicită daune de 1.200.000 euro după ce îngrijitoarea a murit de Covid-19: „S-a infectat de la bătrân!”

 

Salariul pentru menajere și îngrijitori îl costă mai mult pe angajator

 


Cele indicate mai sus sunt așadar sumele care trebuie plătite menajerelor și îngrijitorilor. La aceste costuri, însă, trebuie adăugate cele aferente contribuției de asigurări sociale, calculate convențional ținând cont de orele de muncă.

 

----------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG   

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N  

De asemenea, vă puteți înscrie în Comunitatea de WhatsApp ȘtiriDiaspora, unde sunt difuzate cele mai importante știri pentru românii din diaspora și nu numai, accesând linkul:

-> https://chat.whatsapp.com/FlgNxjStaG3FMKC54AukUX  

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel