Una dintre contestații a fost depusă chiar la Biroul Electoral Central (BEC), deși legislația electorală prevede că astfel de sesizări pot fi adresate doar Curții Constituționale a României (CCR) după ce BEC se pronunță asupra validității candidaturii.
Avocatul Toni Neacșu a reacționat rețelele sociale și a subliniat faptul că această contestație nu respectă cadrul legal stabilit. „S-a depus deja prima contestație împotriva candidaturii domnului Călin Georgescu chiar la Biroul Electoral Central, deși procedura nu permite acest lucru. Contestațiile, potrivit legii, se depun doar la CCR, după admiterea sau respingerea candidaturii de către BEC”, a explicat avocatul.
În ciuda acestei dispute juridice, Călin Georgescu a declarat că are încredere în șansele sale de a rămâne în cursa electorală. După ce și-a depus oficial candidatura la BEC, acesta a afirmat categoric: „E imposibil să nu fiu pe buletinul de vot. A doua oară nu se va mai putea.”
Prima contestație, depusă de Remus Pricopie
Contestația care a atras atenția opiniei publice a fost depusă de rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Acesta a susținut că sunt suficiente motive pentru ca această candidatură să fie respinsă. Potrivit acestuia, documentul depus în sprijinul contestației se întinde pe nu mai puțin de 19 pagini și conține o „documentare serioasă” asupra motivelor care ar trebui să împiedice accesul lui Călin Georgescu pe lista finală a candidaților la președinția României.
„Așteptarea noastră este că această contestație este argumentată, judicioasă și că vom aștepta decizia BEC, conform legii”, a declarat Remus Pricopie. În cazul în care Biroul Electoral Central ar admite contestația, candidatura lui Călin Georgescu ar fi blocată, iar acesta nu ar mai putea apărea pe buletinul de vot.
Procedura prevede că, odată ce dosarul de candidatură a fost depus, Biroul Electoral Central are la dispoziție 48 de ore pentru a analiza documentele și a emite o decizie privind validarea sau respingerea candidaturii. În cazul în care hotărârea BEC este contestată, există un termen suplimentar de 24 de ore pentru depunerea unei sesizări la Curtea Constituțională. Aceasta are rolul de a oferi o soluție finală în astfel de situații litigioase
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News