S-a întors roata: Italieni, portughezi sau americani vin și plătesc mii de euro pentru a se trata la un spital din Iași

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi (Sursa foto: Google Maps)
Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi (Sursa foto: Google Maps)

La Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iaşi au fost internate, în cursul anului 2023, peste 10.000 de persoane, 32 dintre acestea fiind din străinătate. Potrivit conducerii, pacienți din țări precum Italia, Portugalia, Suedia sau SUA au plătit între 25.000 de lei şi aproape 40.000 de lei pentru a beneficia de intervenţii medicale complexe. 

Managerul spitalului, dr. Lucian Eva, a declarat că majoritatea pacienţilor care au avut internare continuă în cursul acestui an, 5.500, sunt din municipiul Iaşi şi judeţul Iaşi, câte 1.000 de pacienţi fiind din judeţele Vaslui, Neamţ, Botoşani. De asemenea, 350 de pacienţi au fost din judeţul Galaţi şi circa 500 de pacienţi din judeţul Bacău.

Potrivit sursei citate, alţi 900 de pacienţi din celelalte zone ale României au fost internaţi la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.

"Credem că asta reflectă în primul rând încrederea pe care pacienţii o au în echipa noastră medicală şi serviciile pe care le oferim", a declarat dr. Lucian Eva.

Printre pacienţii internaţi în cursul anului 2023 la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi s-au aflat şi 32 de persoane din străinătate, care au fost dispuse să plătească între 25.000 de lei şi aproape 40.000 de lei pentru a beneficia de intervenţii medicale complexe şi radiochirurgie stereotatică de tip Gamma Knife oferite de specialiştii acestei unităţi medicale.

"Ceea ce ne face pe noi deosebiţi faţă de ceilalţi este faptul că în Spitalul de Neurochirurgie am tratat 32 de pacienţi din străinătate, cum ar fi Italia, Japonia, Republica Moldova, Nigeria, Portugalia, Ucraina, Suedia şi SUA. Toţi aceşti pacienţi au fost operaţi în regim privat. În urma acestor intervenţii chirurgicale efectuate am încasat aproximativ 800.000 de lei. Preţurile sunt stabilite la nivelul spitalului şi includ atât costurile directe cât şi cele indirecte. Aceste tratamente care variază între 5.000 şi 8.000 de euro, nu sunt scumpe. În ţările din jurul nostru se plăteşte şi de două ori mai mult pentru acelaşi tratament", a declarat dr Lucian Eva, potrivit Agerpres.

Banii ajung în conturile spitalului, nu în buzunarul medicilor

 

Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi a precizat că toţi aceşti bani ajung în conturile spitalului, nu şi în conturile medicilor implicaţi în tratamentul pacienţilor. Banii obţinuţi din intervenţiile chirurgicale efectuate pacienţilor străini vor fi utilizaţi pentru salvarea altor bolnavi.

"Anomalia este că medicii nu pot beneficia de aceşti bani, pentru că legislaţia nu permite. Cred că ar trebui schimbată această paradigmă (...) şi echipa medicală să fie plătită cu un procent din suma încasată. (...) Un punct important în tratamentul pacienţilor îl reprezintă cunoştinţele echipei medicale. Trebuie să recunoaştem că ele trebuie plătite. Noi nu avem obişnuinţa faptului că experienţa medicală şi cunoştinţele acelui medic trebuie plătite la justa valoare", a declarat dr. Lucian Eva. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel