Deputații au aprobat bugetul Italiei: guvernul Meloni reduce impozitele pentru cei cu salarii mici și crește pensiile pentru batrâni 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

După mai multe ședințe care s-au întins după miezul nopții, deputații italieni au votat bugetul pentru guvernul Meloni. Executivul își poate pune în aplicare reformele promise, dacă bugetul va fi votat și de senatori. În acest articol vă explicăm cele mai importante prevederi. 

Deputaţii italieni au adoptat vineri seară, după un vot de încredere, bugetul pe 2023, primul al guvernului de dreapta condus de Giorgia Meloni şi care îşi asumă filosofia predecesorului său Mario Draghi dând un loc de frunte luptei împotriva inflaţiei, notează AFP.

Într-adevăr, acest buget a votat după mai multe şedinţe nocturne ale deputaţilor şi membrilor guvernului pentru a găsi cele peste 21 de miliarde de euro necesare măsurilor de sprijinire a gospodăriilor şi întreprinderilor cu scopul de a face faţă creşterii preţurilor la energie şi inflaţiei generale pe care o antrenează.

Proiectul de buget a fost votat de 221 de deputaţi, 152 fiind contra.

Bugetul Italiei. Senatorii trebuie să fie și ei de acord 



Senatorii trebuie la rândul lor să-l adopte, săptămâna viitoare, înainte de Anul Nou, iar cu siguranţă guvernul va pune din nou problema încrederii pentru a evita orice modificare a proiectului său.

Comisia Europeană a aprobat la jumătatea lunii decembrie în linii mari proiectul de buget al Italiei, respingând în acelaşi timp mai multe măsuri considerate incompatibile cu recomandările anterioare transmise la Roma.

Proiectul de a acorda comercianţilor dreptul de a refuza clienţilor plăţi cu cardul bancar pentru sume mai mici de 60 de euro fără a suporta penalităţi a fost astfel considerat contrar cerinţelor luptei împotriva evaziunii fiscale şi această măsură a fost eliminată din buget.

Guvernul Giorgiei Meloni a menţinut, însă, majorarea plafonului pentru plăţile în numerar, care urcă de la 2.000 la 5.000 de euro, de asemenea, în vizorul Comisiei Europene.

O altă măsură denunţată de Bruxelles, o amnistie fiscală pentru anularea datoriilor de până la 1.000 de euro legate de perioada 2000-2015, a fost prelungită.

Salariaţii vor beneficia de reduceri de impozite de 2% pentru veniturile de până la 35.000 de euro pe an, la fel ca sub precedentul guvern Mario Draghi, şi de 3% pentru remuneraţiile sub 25.000 de euro, în timp ce pensia minimă creşte la 600 de euro pentru cei peste 75 de ani, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel