Rusoaică fugită în România, urmărită prin Interpol pentru presupuse legături cu teroriștii: A fost reținută într-un autobuz cu refugiați

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Soarta unei tinere de cetățenie rusă - acuzată de un tribunal cecen de legături cu organizații considerate de Federația Rusă drept teroriste - este în mâinile unor judecători de la Curtea de Apel Suceava.

Magistrații de acolo sunt cei puși să judece extrădarea ei la Groznîi - după ce femeia a fost reținută, în Vama din Siret, într-un autobuz cu refugiați. În ultimele luni, femeia a trăit în Ucraina, după ce - spune ea - a fugit din Cecenia, de teama regimului dictatorial, al lui Ramzan Kadîrov - aliatul lui Putin.

Amina Gerikhanova încerca să ajungă în Turcia, împreună cu băieţelul ei de 8 ani, când polițiștii români de frontieră au reținut-o în Vama Siret. Cei doi veneau din Ucraina, cu un autobuz, iar pe numele femeii era emisă o alertă Interpol de arestare.

„Alerta era semnată de autoritățile din Germania din anul 2019”, a precizat Ilie Poroch, Poliția de Frontieră Suceava, conform Știrile PRO TV.

Mandatul de arestare, în schimb, fusese emis un an mai devreme. Magistrații din Groznîi, capitala Ceceniei, o acuză pe Amina că ar fi susținut, de la distanță, o grupare din Siria considerată teroristă de regimul lui Ramzan Kadîrov.

 

Amina susține că a aflat de acuzații când a fost reținută

 

De cealaltă parte, Amina spune că a aflat de acuzații abia în momentul când a ajuns în România. Din Cecenia - spune ea - a plecat ca să scape de regimul care susţine restrângerea drepturilor pentru femei și care, în repetate rânduri, a fost acuzat de tortură și asasinate. Războiul a alungat-o apoi din Ucraina.

„Susține că este nevinovată. Sigur că instanţa va analiza dacă sunt îndeplinite condițiile pentru extrădare. Până în acest moment nu există cerere formal și legal transmisă statului român”, spune Liliana Barabaș, avocatul Aminei, conform sursei citate.

Amina Gerikhanova a fost audiată de magistrații Curții de Apel Suceava. O decizie în cazul femeii a fost amânată pentru vineri.
Între timp, băiatul ei de 8 ani, aflat până acum în grija celor de la protecția copilului, a fost luat de o rudă.

„Mama a investit o persoană care să vină să îl ia. A venit un unchi din partea tatălui din Austria”, a precizat Nicoleta Daneliuc, Protecția Copilului Suceava.

Femeia de 36 de ani va rămâne în arestul poliției din Suceava până la un verdict final al judecătorilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel