Rușii eliberează din închisoare un adept al Martorilor lui Iehova din Danemarca

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Un danez adept al Martorilor lui Iehova a fost eliberat marți dintr-o închisoare din Rusia, după ce a executat cinci ani de închisoare pentru acuzații de extremism, în cadrul măsurilor de reprimare impuse de Moscova acestui grup religios, a anunțat Reuters.

Dennis Christensen, un constructor în vârstă de 49 de ani, a fost arestat la o întâlnire de rugăciune în Oryol, la 320 kilometri sud de Moscova, în 2017. A fost prima dintre zecile de arestări ale membrilor organizației Martorii lui Iehova în Rusia.

Danezul a fost eliberat marți din închisoarea din orașul Lgov din regiunea rusă Kursk, la aproximativ 80 kilometri de granița cu Ucraina.

Curtea Supremă a Rusiei a interzis Martorii lui Iehova în aprilie 2017 și a ordonat desființarea acesteia la nivel național.

„Detenția lui Christensen a fost începutul unei campanii agresive de arestare și încarcerare a Martorilor lui Iehova în Rusia", a afirmat grupul într-o declarație, adăugând că Dennis Christensen intenționează să se întoarcă în Danemarca.

 

Grupul are aproximativ 140.000 de adepți în Rusia

 

Până la 1 mai, autoritățile au percheziționat 1.755 de locuințe ale membrilor grupului și au deschis dosare penale împotriva a 622 de persoane. Nouăzeci de membri au rămas în închisoare, au declarat reprezentanții grupului.

În hotărârea sa inițială, Curtea Supremă a vorbit despre „propaganda exclusivistă" a Martorilor lui Iehova în motivația de interzicere a grupului și de dizolvare a organizațiilor sale.

Christensen a fost condamnat la șase ani de închisoare în 2019, din care doi ani au fost scăzuți pentru perioada petrecută în arest preventiv. În cele din urmă, el a executat cinci ani din pedeapsă.

Membrii grupului Martorii lui Iehova, cu sediul în Statele Unite, sunt de mult timp văzuți prost în Rusia, unde Biserica Ortodoxă este susținută puternic de autorități, inclusiv de președintele Vladimir Putin.

Biserica Ortodoxă Rusă i-a descris pe Martorii lui Iehova drept o sectă străină periculoasă, acuzații pe care grupul le neagă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel