Rusia taie livrările de energie electrică către Finlanda

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Rusia va suspenda livrările de electricitate către Finlanda în acest weekend, începând de sâmbătă la ora 01:00, a anunțat furnizorul RAO Nordic, pe fondul tensiunilor crescânde ale ofertei Helskink de aderare la NATO, scrie The Guardian.

RAO Nordic, o filială a holdingului energetic rusesc de stat Inter RAO, a precizat într-un comunicat că a fost "forțată să suspende importul de electricitate" începând cu 14 mai.

RAO Nordic "nu este în măsură să efectueze plățile pentru energia electrică importată din Rusia", a adăugat comunicatul. „Această situație este excepțională și s-a întâmplat pentru prima dată în cei peste 20 de ani de istorie comercială a noastră”.

Compania finlandeză de rețea, Fingrid, a declarat că schimburile comerciale cu energie electrică importată din Rusia vor fi suspendate "pentru moment" din cauza dificultăților în primirea plăților pentru energia electrică vândută pe piață.

Fingrid a precizat că energia electrică din Rusia reprezintă aproximativ 10% din consumul total de energie electrică al Finlandei, adăugând că importurile lipsă pot fi înlocuite pe piața energiei electrice prin importul de energie electrică din Suedia și, parțial, prin producția internă.

Liderii finlandezi au declarat ieri că țara trebuie să solicite aderarea la alianța NATO "fără întârziere". Ca răspuns, Kremlinul a declarat că Rusia va considera "cu siguranță" aderarea Finlandei ca fiind o amenințare, iar Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova va fi "forțată să ia măsuri reciproce, de natură tehnico-militară și de altă natură".

Citește în continuare: Erdogan NU vrea Finlanda și Suedia în NATO: "Ar fi o eroare" 

 

Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o "eroare", aşa cum a fost şi aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Şeful statului turc a explicat în faţa presei că "nu vrea să se repete aceeaşi eroare ca cea comisă prin aderarea Greciei", acuzând Suedia şi Finlanda că "găzduiesc terorişti ai PKK", Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

"Nu avem un aviz pozitiv", a insistat el.

"Urmărim în prezent evoluţiile în legătură cu Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, deoarece NATO a făcut o eroare în privinţa Greciei anterior, împotriva Turciei", a declarat preşedintele turc la ieşirea de la rugăciunea de vineri la Istanbul.

"În plus, ţările scandinave, din păcate, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi pentru organizaţiile teroriste", a adăugat el, invocând PKK, clasată drept organizaţie teroristă de către Turcia, dar şi de către UE şi SUA.

Reacţia Turciei este prima voce discordantă în cadrul NATO în legătură cu perspectiva aderării Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

De la începutul crizei şi apoi de la invazia rusă din Ucraina, Ankara a făcut tot posibilul pentru a menţine relaţii bune cu cele două ţări, de care economia sa depinde puternic.

Aderarea Suediei la NATO va avea un efect stabilizator şi va fi benefică pentru ţările riverane Mării Baltice, potrivit unui raport oficial publicat vineri la Stockholm, la o zi după ce vecina sa Finlanda s-a angajat să solicite aderarea la alianţa militară occidentală, relatează Reuters şi AFP.

"Apartenenţa Suediei la NATO va înălţa pragul în faţa conflictelor militare, având astfel un efect de descurajare în nordul Europei", conchide raportul pregătit de guvern şi de partidele politice parlamentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel