Rusia reafirmă oferta redeschiderii porturilor ucrainene dacă Occidentul anulează sancţiuni

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Aeroport modern, cu o suprafață de 3 milioane de metri pătrați, lângă Marea Neagră, inaugurat cu mare fast
Aeroport modern, cu o suprafață de 3 milioane de metri pătrați, lângă Marea Neagră, inaugurat cu mare fast

Administraţia Vladimir Putin a reafirmat, miercuri după-amiază, oferta de a permite redeschiderea porturilor ucrainene dacă naţiunile occidentale anulează o parte din sancţiunile antiruse, dar Kievul denunţă "şantajul" Moscovei, părând să critice inclusiv abordarea Uniunii Europene.

"Rezolvarea problemei alimentare necesită o abordare colectivă, care să implice anularea sancţiunilor instituite asupra exporturilor ruse şi a tranzacţiilor financiare", a declarat miercuri Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de cotidianul Le Figaro.

Oficialul rus solicită, în plus, "deminarea de către Kiev" a zonelor din largul porturilor ucrainene de la Marea Neagră. În acest context, Rusia "este pregătită să asigure culoare umanitare" navelor care transportă cereale, a subliniat Andrei Rudenko.

Însă ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a denunţat "şantajul" Administraţiei de la Moscova. "Este vorba de un şantaj evident. Nu putem găsi un exemplu mai bun de şantaj în relaţiile internaţionale. Dacă cineva acceptă aşa ceva, atunci acea persoană are o problemă", a afirmat Dmitro Kuleba, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Rusia reafirmă oferta redeschiderii porturilor ucrainene dacă Occidentul anulează sancţiuni

 

Administraţia Vladimir Putin anunţase săptămâna trecută că este dispusă la redeschiderea porturilor ucrainene dacă naţiunile occidentale anulează sancţiunile impuse exporturilor ruse. "Principala cauză a crizei alimentare sunt sancţiunile impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, care limitează libertatea desfăşurării activităţilor comerciale, mai ales în cazul produselor alimentare, inclusiv în cazul grâului. Prin urmare, dacă partenerii noştri vor o soluţie, este necesar să rezolve şi problemele asociate restricţionării prin sancţiuni a exporturilor ruse", a declarat joia trecută Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de Externe.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut marţi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, iniţierea unui dialog cu Rusia pentru reluarea exporturilor de grâu din Ucraina şi evitarea agravării crizei alimentare pe plan internaţional. Ursula von der Leyen a denunţat blocada impusă de Forţele Navale ruse asupra porturilor ucrainene de la Marea Azov şi Marea Neagră. "În Ucraina ocupată de Rusia, armata Kremlinului confiscă cerealele şi utilajele agricole. Rusia utilizează alimentele pentru a exercita presiuni, pentru a face demonstraţie de forţă. Trebuie să încercăm să negociem cu Rusia pentru a obţine posibilitatea reluării exporturilor de grâu din Ucraina", a afirmat Ursula von der Leyen în discursul rostit marţi la Forumul Economic Mondial de la Davos, acuzând Moscova că utilizează alimentele şi energia ca arme.

Numeroase ţări din Africa şi Orientul Mijlociu sunt dependente de cerealele din Ucraina şi riscă să fie afectate grav de blocada navală impusă de Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel