„Guvernul rus dispune de planuri detaliate pentru a anexa o serie de regiuni din Ucraina, printre care Herson, Zaporojie, precum şi regiunile întregi Doneţk şi Lugansk”, a declarat John Kirby, care coordonează comunicarea preşedintelui american Joe Biden pe probleme strategice.
Reprezentanţii „ilegitimi” pe care Moscova i-a impus în aceste zone „vor organiza referendumuri simulacru pentru reunificarea cu Rusia”, „poate în septembrie în cursul alegerilor regionale din Rusia”, a adăugat el.
În acelaşi timp, Rusia încearcă să înfiinţeze bănci ruseşti acolo pentru a generaliza utilizarea rublei, „forţează rezidenţii să solicite cetăţenia rusă”, „impune pe cei fideli în serviciile de securitate”, în timp ce „sabotează internetul civil”, a mai spus John Kirby, notează AFP, potrivit Agerpres.
A anexa teritorii „cu forţa este o încălcare a Cartei ONU”, a denunţat el, promiţând „noi sancţiuni împotriva Rusiei„ dacă aceasta îşi va continua pregătirile. „Moscova ar deveni şi mai mult un paria decât astăzi”, a ameninţat el.
De la începutul ofensivei din 24 februarie împotriva Ucrainei, armata rusă a cucerit o mare parte a două regiuni sudice, Herson şi Zaporojie. Ulterior, autorităţile acestor zone, aflate sub controlul Moscovei, spun ca vor să organizeze alipirea lor la Rusia, chiar dacă oficial Kremlinul nu a afişat public acest obiectiv.
În urmă cu cinci zile, autorităţile numite de Moscova în regiunea Zaporojie au anunţat, pentru prima dată, un calendar, adăugând că doresc să organizeze un referendum la începutul toamnei privind anexarea la Rusia.
Vezi și
Vladimir Putin: Gazprom își va îndeplini „pe deplin” obligațiile. „Partenerii dau vina pe Rusia pentru toate greșelile lor”
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a dat asigurări marţi că gigantul din domeniul gazelor Gazprom îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile faţă de partenerii săi, într-un moment în care livrările către Europa scad în plin conflict în Ucraina, scrie AFP.
„Gazprom şi-a îndeplinit, continuă să-şi îndeplinească şi îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile, dacă cineva are nevoie de el”, a afirmat el într-o conferinţă de presă după discuţiile de la Teheran. „Gazprom este gata să pompeze atât cât este necesar”, a continuat el, indicând că occidentalii sunt în dificultate pentru că au impus sancţiuni împotriva Moscovei şi au „închis” canalele de livrare a hidrocarburilor.
Gazprom a redus livrările de gaze prin Nord Stream 1 cu 60% în ultimele săptămâni, invocând absenţa unei turbine Siemens aflate în mentenanţă în Canada.
Această decizie a fost denunţată drept „politică” de guvernul german, considerând-o motivată de dorinţa de a exercita presiuni asupra occidentalilor în conflictul din Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News