Rusia își intensifică bombardamentele. Mii de civili au fost sfătuiți să fugă din ultimele bastioane ucrainene din Donbas

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Rusia își intensifică bombardamentele. Mii de civili au fost sfătuiți să fugă din ultimele bastioane ucrainene din Donbas / Foto ILUSTRATIV
Rusia își intensifică bombardamentele. Mii de civili au fost sfătuiți să fugă din ultimele bastioane ucrainene din Donbas / Foto ILUSTRATIV

Mii de civili au fost sfătuiți să fugă din ultimele bastioane ucrainene din Donbas, în timp ce Rusia își intensifică bombardamentele cu un atac cu rachete asupra unei piețe soldat cu doi morți.

Mii de civili blocați în două orașe cheie din Ucraina au fost sfătuiți să fugă, în timp ce armata lui Putin își continuă înaintarea în est sub tiruri de artilerie grea.

Slovyansk și Kramatorsk au fost supuse unui bombardament rusesc "masiv" în ultimele zile, au declarat oficialii locali, o lovitură cu rachete asupra unei piețe marți soldându-se cu cel puțin doi trecători morți.

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul provinciei Donețk, unde se află aceste orașe, a declarat că 'nu a existat o zi în această săptămână fără bombardamente'.

'Inamicul bombardează haotic, atacurile au ca scop distrugerea populației locale', a adăugat el. 'Așa că, încă o dată, principalul sfat este de a evacua'. 

 

Mii de civili au fost sfătuiți să fugă din ultimele bastioane ucrainene din Donbas

 

Slovyansk și Kramatorsk s-au aflat în prima linie a războiului după ce în ultimele 10 zile au căzut în mâinile Rusiei Severodonetsk și Lysychansk, la aproximativ 50 de kilometri mai jos, în provincia Luhansk.

Orașele se află acum la capătul nordic al unei linii defensive care se întinde pe o distanță de 30 de kilometri spre vest, la Siversk, coborând prin orașele Soledar și Bakhmut, și înapoi spre est până la Toretsk - la aproximativ 30 de kilometri spre sud.

Capturarea acestui buzunar ar contribui în mare măsură la punerea sub control rusesc a întregului Donețk și - combinată cu capturarea Luhanskului - i-ar permite lui Putin să revendice victoria asupra întregului Donbas, despre care susține că este singurul său obiectiv de război.

Ucraina își poate permite să piardă acest teritoriu, dar este hotărâtă să facă Rusia să sângereze pentru fiecare centimetru de teren câștigat, urmărind să epuizeze armata lui Putin până în punctul în care aceasta să poată contraataca și să recupereze terenul pierdut.

Marți, forțele rusești se apropiau de orașul mai mic Siversk, după zile întregi de bombardamente în acest oraș.

Două microbuze ale Crucii Roșii ucrainene se îndreptau spre acolo pentru a evacua civilii doritori, potrivit reporterilor AFP aflați la fața locului.

'Lupte grele au loc la periferia regiunii Lugansk, în apropiere de Lysychansk', a declarat guvernatorul Luganskului, Sergiy Gaiday, pe Telegram.

'Ocupanții își retrag echipamentele în regiunea Donețk'.

 

Kherson a fost primul oraș important care a căzut în mâinile forțelor rusești

 

La sud-vest, în regiunea Kherson, ocupată de Moscova, trupele ruse au desfășurat elicoptere și artilerie pentru a încerca să oprească contraatacurile ucrainene.

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat marți că forțele ruse din afara Donbasului 'încearcă să lege trupele noastre pentru a le împiedica să se deplaseze în zonele de luptă'.

Orașul Kherson, care se află aproape de Crimeea anexată de Moscova, a fost primul oraș important care a căzut în mâinile forțelor rusești în februarie, iar de atunci a cunoscut o campanie de așa-numită rusificare.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, în discursul său de marți seară, a declarat că face în continuare presiuni pentru modernizarea sistemelor antirachetă, în timp ce alertele de sirene aeriene au răsunat în mare parte din țară, inclusiv în capitală.

'Armata rusă nu ia nicio pauză', a spus el. 'Sarcina noastră este să rezistăm'.

 

Invazia Moscovei a încurajat atât Suedia, cât și Finlanda să devină parte a NATO

 

Invazia Moscovei a încurajat atât Suedia, cât și Finlanda să renunțe la decenii de nealiniere militară și să devină parte a NATO, care a dat marți startul procesului de aderare.

La Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și miniștrii de externe ai Suediei și Finlandei au salutat această decizie ca fiind 'istorică'.

'Aderarea atât a Finlandei, cât și a Suediei va contribui nu numai la propria noastră securitate, ci și la securitatea colectivă a alianței', a declarat ministrul finlandez Pekka Haavisto, după ce au fost semnate protocoalele care lansează procesul de ratificare necesar.

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a salutat pasul 'oportun (și) corect' de marți, adăugând pe Twitter: 'Cine va fi următorul...?'.

Iar într-un semn al tensiunilor regionale legate de invazie, Letonia a anunțat marți că va reintroduce serviciul militar obligatoriu.

'Actualul sistem militar al Letoniei și-a atins limita. Între timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia își va schimba comportamentul', a declarat presei ministrul leton al apărării Artis Pabriks.

 

Războiul a intrat în cea de-a cincea lună

 

NATO a oferit Ucrainei o cale de aderare în 2008, dar aceasta s-a blocat pe fondul opoziției puternice a Rusiei și a fost complicată și mai mult de invazia acesteia.

În condițiile în care războiul a intrat în cea de-a cincea lună, aliații Kievului, reuniți în orașul elvețian Lugano, s-au angajat marți să sprijine Ucraina în ceea ce va fi probabil o eventuală redresare lungă și costisitoare.

Două zile de discuții la care au participat reprezentanți din aproximativ 40 de țări au convenit asupra necesității unor reforme pentru a stimula transparența și a combate corupția, în timp ce au auzit că reconstrucția țării devastate de război ar putea costa cel puțin 750 de miliarde de dolari.

Peste 10.000 de morți sau răniți în rândul civililor au fost documentați pe teritoriul Ucrainei până la data de 3 iulie, potrivit șefei ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, care a declarat că cifra reală este probabil mult mai mare.

Cel puțin 335 de copii se numără printre cei 4.889 de morți, a spus ea, cerând să se pună capăt suferinței "insuportabile" a civililor și criticând "războiul fără sens", conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel