Rusia acuză Ucraina că minte în legătură cu gropile comune găsite în orașul eliberat Izium

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Peste 300 de cadavre au fost găsite într-o groapă comună la un spital din Gaza, anunță Apărarea Civilă din Gaza
Peste 300 de cadavre au fost găsite într-o groapă comună la un spital din Gaza, anunță Apărarea Civilă din Gaza

Rusia a acuzat astăzi Ucraina că a inventat rapoartele conform cărora au fost găsite gropi comune în orașul Izium, controlat anterior de ruși.

'Acestea sunt minciuni', a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că Moscova 'va apăra adevărul în această poveste'.

Aproximativ 450 de morminte au fost descoperite în pădurile din afara orașului Izium, după ce orașul strategic a fost recucerit de la ruși de către trupele ucrainene săptămâna trecută. 

Pentru Peskov, este 'același scenariu ca la Bucha', un oraș de lângă capitala Kiev, unde zeci de cadavre în haine civile au fost găsite pe străzi după plecarea trupelor rusești. 

 

Oficialii ucraineni: 99 la sută dintre corpurile exhumate prezentau semne de moarte violentă

 

Procurorii ucraineni pentru crime de război au publicat imagini și detalii despre o 'cameră de tortură' rusească pe care au găsit-o într-un sat recent eliberat.

Oficialii au declarat că subsolul sinistru din Kozacha Lopan, în regiunea ucraineană Kharkiv, a fost locul unde forțele rusești au chinuit prizonieri militari și civili.

Identitățile unora dintre cadavrele exhumate din cimitirul de înmormântare în masă descoperit în Izium au fost identificate, a declarat duminică vicepremierul Iryna Vereshchuk.  

Unele rude ale persoanelor dispărute care au furnizat ADN-ul lor au fost informate că cei dragi lor se aflau printre morții de la Izium, potrivit lui Vereshchuk.

'Vedem un număr înspăimântător de oameni, morminte (și) gropi comune de civili torturați', a declarat Vereshchuk, potrivit Kiev Independent.

 

Primarul din Izium: Lucrările de exhumare vor continua 

 

Primarul din Izium, Valerii Marchenko, a declarat că lucrările de exhumare vor continua încă aproape două săptămâni 'pentru că există multe înmormântări' în oraș.

Una dintre imagini a arătat un telefon militar din epoca sovietică despre care au afirmat că a fost folosit ca sursă de energie pentru un fir galben care era conectat la clești de metal pentru a electrocuta prizonierii în timpul interogatoriilor.

În ultimele zile, au apărut mărturii ale unor ucraineni care spun că au fost electrocutați, arși și bătuți de soldații ruși care cereau numele și adresele unor înalte personalități militare din regiune.

 

Trupele rusești s-au retras în ultimele două săptămâni

 

Trupele de la Kremlin care ocupau Harkov, în nord-estul țării, au lăsat armele și au fugit în ultimele două săptămâni, după contraofensiva Ucrainei.

Atacul a recucerit rapid peste 5.000 de kilometri pătrați de teritoriu pierdut de forțele lui Vladimir Putin la începutul acestui an.

Dar bucuria soldaților ucraineni s-a transformat rapid în durere, pe măsură ce au descoperit dovezi ale crimelor de război rusești. Procurorii au documentat atrocitățile, care au inclus camere de tortură, precum și gropi comune.

Până în prezent, ei au exhumat peste 60 de cadavre - atât ale soldaților, cât și ale civililor - dintr-un loc de înmormântare despre care se crede că ar conține cel puțin 450 de morminte într-o pădure de la marginea localității Izium din Harkov.

Unele cadavre prezentau semne de tortură, având mâinile legate la spate și frânghii în jurul gâtului, s-a afirmat. Altele prezentau răni care corespund unor atacuri cu rachete sau bombardamente.

 

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de genocid

 

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de genocid în discursul său televizat de sâmbătă și a declarat că aceasta va răspunde pentru crimele sale "atât pe câmpul de luptă, cât și în sala de judecată". 

El a adăugat: "Mai mult de zece camere de tortură au fost deja găsite în zonele eliberate din Harkov", conform Daily Mail.

Iar un locuitor din Kupyansk, în apropiere, a făcut o relatare înfiorătoare a metodelor de tortură care ar fi fost folosite asupra sa. El a spus că a fost electrocutat timp de 40 de minute, adăugând: 'M-au împușcat fie cu un pistol pneumatic, fie cu un pistol cu gaz, nu știu - eram într-un sac. [Oamenii] au fost bătuți cu bâte sau țevi de fier".

 

UE a cerut investigarea Rusiei pentru crime de război 

 

UE a cerut înființarea unui tribunal internațional pentru crime de război pentru a investiga acțiunile Rusiei în timpul invaziei sale de șapte luni. După retragerea sa pripită de pe câmpul de luptă, Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra orașelor ucrainene din interiorul granițelor sale.

În regiunea Harkov au fost raportate mai multe decese, inclusiv cele a patru medici și a unei fetițe de nouă ani. Ministerul britanic al Apărării a declarat ieri că Rusia este "pregătită să lovească în încercarea de a submina moralul poporului și guvernului ucrainean".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel