Românii vaccinați în străinătate pot face doza a treia în România. Valeriu Gheorghiță a explicat cum

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Românii care s-au vaccinat anti-COVID în străinătate pot să facă doza a 3-a în România? Și cum își pot scoate aceștia certificatul verde COVID? Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că aceștia pot primi doza booster aici, singurele deosebiri fiind în cazul certificatului digital care atestă vaccinarea. 

E o procedură pentru românii care s-au imunizat înainte în țări din Uniunea Europeană și alta pentru cei din afara blocului comunitar. „Sunt două situații: cetățeni români care sunt vaccinați în țările Uniunii Europene vor solicita certificat digital din țara respectivă; cetățeni români care sunt vaccinați în țări terțe din afara Uniunii Europene vor putea solicita certificat digital din România. Se introduce în registrul electronic național al vaccinărilor acele doze de vaccin efectuate și se generează certificatul digital.

Persoanele vaccinate în celelalte țări cu schemă completă pot face doza trei în România, dar cei care sunt vaccinați în țările din Uniunea Europeană vor avea din România certificat digital doar pentru doza trei, iar cei din țări terțe vor avea certificatul care va conține toate cele trei doze”, a explicat Valeriu Gheorghiță, transmite europafm.ro.

 

,,Suntem ca într-un război. Unora le e frică să folosească arma"

 

Coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, compară pandemia cu un război, în timpul căruia este de înțeles că sunt persoane ezitante, cărora le e teamă să folosească arma, în cazul nostru, vaccinul. 

Coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, compară pandemia cu un război, în timpul căruia este de înțeles că sunt persoane ezitante, cărora le e teamă să folosească arma, în cazul nostru, vaccinul, scrie Mediafax. Totodată, medicul spune că aceste persoane trebuie să fie convinse de beneficiile existente.

„Suntem ca într-un război. Chiar dacă noi nu vedem cu ochiul liber acest inamic, vedem cât de mult rău poate să facă şi acest inamic este virusul. Dar noi avem o armă la îndemână care se numeşte vaccin. Unii ştiu să folosească deja această armă, ştiu cum să se apere şi s-au vaccinat. Sunt încă multe persoane care sunt ezitante, cărora le e frică să folosească acestă armă şi înţelegem acest lucru. Din acest motiv suntem aici, să le arătăm oamenilor cum să folosească această armă, în final cum şi de ce trebuie să se vaccineze”, a spus Gheorghiță, joi, în cadrul evenimentului dedicat campaniei „Oameni ca mine”.

 

,,Dacă nu ne vaccinăm, inamicul, virusul SARS-CoV-2 va avea mână liberă”

 

De asemenea, Gheorghiță a adăugat că dacă nu folosim vaccinul, inamicul, reprezentat de virusul SARS-CoV-2 „va avea mână liberă”: „Va avea drum liber să infecteze în continuare mii de oameni, să genereze multe cazuri grave, care au nevoie de spitalizare, de internare în secţia de Terapie Intensivă... vedem că în momentul de faţă capacitatea secţiilor de Terapie Intensivă este la maxim şi în fiecare zi sute de români mor din cauza COVID-19 pentru că au fost expuşi acestor teorii ale dezinformării și pentru că nu am reuşit să îi convingem la timp de beneficiile şi importanţa vaccinării”, scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel