Românii riscă până la 10.000 de lei amendă, dacă nu și-au declarat fosa septică la primărie

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Românii care nu sunt racordaţi la sistemul de canalizare, dar folosesc fose septice trebuie să le declare urgent la primărie. Termenul limită a fost 30 octombrie. Altfel, riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Statul vrea astfel să inventarieze gospodăriile care folosesc fose septice. O lege din luna mai a acestui an spune că dacă în localitate există canalizare, oamenii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an la sistemul public şi să renunţe la fosă.

Cine nu declară fosa la primărie riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Legea e în vigoare din luna mai a acestui an, dar unii primari abia acum încep să se agite ca să strângă datele. Actul normativ prevede că cei care şi-au construit fose septice începând cu luna mai au 120 de zile la dispoziţie ca să le declare. Restul - au 180 de zile la dispoziţie, potrivit TVR.

Românii riscă până la 10.000 de lei amendă, dacă nu și-au declarat fosa septică la primărie

 

Fiecare administraţie publică locală are obligaţia de a întocmi un registru al foselor. Iar cei care le deţin trebuie să obţină în următoarele luni şi un aviz de la gospodărirea apelor prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează. Apoi, în momentul în care în localitate va exista o reţea de canalizare, cetăţenii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an.

Între timp, Administrația Fondului pentru Mediu anunță lansarea programului Prima Conectare, program prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar. Primii bani vor putea fi accesaţi începând cu data de 1 noiembrie.

Maximum 1900 de euro va deconta statul pentru racordarea fiecărei gospodării în parte. Banii nu vor ajunge direct la proprietari, ci vor fi decontaţi de stat companiilor care vor efectua lucrările. De asemenea, nu oricine poate beneficia de finanţare. Sunt eligibile persoanele singure sau familiile cu venituri modeste.

Prin PNRR statul are la dispoziţie 168 de milioane de euro pentru lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare. Potrivit INS, 40% din populaţia României nu e conectată la sistemul de canalizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel