Românii prizonieri în Mexic au intrat în greva foamei: „Ne-au spus că este o alertă pe numele nostru!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Situaţia românilor ţinuţi cu forța pe Aeroportul Internaţional din Cancun riscă să declanşeze un incident internaţional între România şi Mexic.

În limbaj diplomatic, dar folosind expresii dure, precum „inadmisibil”, „atitudine neprietenoasă” şi „situaţii ofensatoare”, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a criticat comportamentul abuziv al autorităţilor mexicane. Declaraţiile au fost făcute după ce discuţiile avute cu Ambasada Mexicului la Bucureşti nu au dus la niciun rezulat, iar miercuri alţi conaţionali n-au fost lăsaţi să intre în Cancun. Pe de altă parte, MAE a emis o avertizare de călătorie pentru Mexic şi le recomandă românilor să evite să meargă acolo.

114 români sunt ţinuţi, fără explicaţii, de autorităţile mexicane pe aeroportul internaţional din Cancun. Unii sunt acolo de două zile şi dorm pe saltele întinse pe jos, acoperiţi cu pături. De la ora locală 17 au intrat în greva foamei.

Problemele au început sâmbătă, imediat după ce au coborât din avioane. Li s-au luat paşapoartele şi telefoanele, nu au fost lăsaţi să intre în ţară, iar câţiva dintre ei au povestit că au fost ameninţaţi cu închisoarea ori că au fost însoţiţi la toaletă de persoane înarmate.

 

Românii care au rămas pe aeroportul din Cancun nu pot lua legătura cu familiile

 

Acelaşi tratament le-a fost aplicat şi românilor care au ajuns în Mexic. Georgiana Năstase a fost despărţită de soţ la graniţă. Doar bărbatul a fost lăsat să intre în Cancun. Ea a fost urcată cu forţa într-un avion şi trimisă spre Paris.

„Dacă rămâneţi aici veţi ajunge în închisoare. Am fost ameninţată că dacă nu urc în avion o să ajung în puşcărie. Este o alertă pe numele vostru. OK. Despre ce alertă este vorba, nu înţelegem ce alertă poate să fie”, a spus Georgiana Năstase, o turistă româncă, la Știrile PRO TV.

Românii care au rămas pe aeroportul din Cancun nu pot lua legătura cu familiile. În ţară, ai lor sunt îngrijoraţi.

„Nu am putut lua legătura cu ei, nu au fost nici măcar activi pe Facebook. Nu ştim nimic. Băiatul care a putut să trimită acel semnal de alarmă de pe tabletă a rămas fără acea tabletă, i-ar fi luat absolut orice cale de comunicare”, spune ruda unui român.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a criticat în termeni duri atitudinea autorităţilor mexicane.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel