EXCLUSIV  Românii părăsesc masiv țara. Dumitru Sandu: Șocul masiv: Ei au fost primii care au plecat

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Profesorul Dumitru Sandu, specialist în fenomenul emigrației a vorbit la interviurile Stiridiaspora despre un șoc masiv: prima categorie importantă care a plecat din România spre centrul Europei, exemplu urmat imediat de vecinii din zonă. 

Profesorul Dumitru Sandu spune că șocul masiv a fost dat de plecarea sașilor din România spre Germania. Sociologul compară plecarea oamenilor cu râurile care ies din matcă atunci când plouă foarte tare.

"Plecările din țară le-am comparat cu râurile care își ies din matcă atunci când plouă foarte tare. Când revin? Unele nu mai revin niciodată. Altele revin în funcție de câtă vreme a trecut de la poptop, de la inundație. Altele revin în funcție de ce au făcut oamenii înainte de potop. Fenomenele de migrație, oricând, oriunde, sunt fenomene de reacție la schimbările fundamentale, structurale," a spus Dumitru Sandu.

Exemplul sașilor a fost urmat imediat 

Profesorul spune că imediat, exemplul lor a fost urmat de vecinii lor din zonă.

"După 1990, trecerea de la o organizare socială la alta a fost primul șoc. Șocul masiv după '90 a fost dat de exodul sașilor către Germania. După sași au plecat vecinii lor maghiari, romi, români. Acela a fost primul drum spre centrul Europei. Sașii stăteau de sute de ani în România, dar au acumulat foarte multă nemulțumire. Aici ajungem la o altă caracteristică de bază: emigrația, reacție la schimbare. Este o reacție de nemulțumire acumulată," a mai spus Dumitru Sandu. 

Vezi răspunsul complet:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel