EXCLUSIV  Românii din Italia se mută definitiv în țările nordice. Stănășel: "Situația e din ce în ce mai gravă"

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Claudiu Stănășel, vicepreședinte al Consiliului Local din Prato, un oraș cu 200 000 de locuitori din Italia, este de părere că românii care locuiesc în Italia au ajuns la un nivel în care nu mai sunt priviți în mod negativ, așa cum se întâmpla cu mulți ani în urmă. Acesta a adus în discuție și o situație dificilă prin care trece Italia și pe care o traversează unii dintre români, care se văd nevoiți sa emigreze din nou: din cauza situației economice din ce în ce mai complicate din Italia, mulți români au ajuns să se mute definitiv în țările nordice. 

Claudiu Stănășel a oferit un interviu în exclusivitate pentru Știri Diaspora, în care a a explicat totul despre alegerile din Italia, printre care și modul în care sunt priviți românii în Italia.

Acesta a evidențiat faptul că este foarte bucuros că între „comunitățile de români și administrațiile locale” este o armonie atât de frumoasă încât nu se mai simte ca înainte, că ești străin, „italienii au început să ne cunoască cu adevărat”. Claudiu Stănășel s-a integrat atât de bine, chiar și printre parlamentarii italieni încât, declară el în interviu, „de multe ori când le spun că sunt român nici nu vor să mă creadă”.

„Ceea ce am observat în ultimii ani este că între comunitățile de români și respectivele administrații locale s-a ajuns la o situație în care nici nu se mai simte ca înainte „a fi străin”. Iar acesta este un lucru extraordinar de pozitiv, pentru că eu, de multe ori când mă duc în consiliul local în regiune, la guvern, am fost în parlament de foarte multe ori, în toată Italia cu colegi din alte primării ș.a.m.d.. De multe ori când le spun că sunt român nici nu vor să mă creadă, pentru că am ajuns la acel nivel în care au trecut peste acest lucru.”

 

Claudiu Stănășel: „Cetățenii italieni, instituțiile, se uită la valoarea ta ca om”

 

Întrebat cum sunt priviți românii în Italia, acesta a explicat că pentru italieni contează cum ești ca om, nu ce naționalitate ai.

„Cetățenii italieni, instituțiile, se uită la care este valoarea ta ca om. Adică ce poți face în plus, care este acea valoare în plus pe care tu o poți aduce în unitatea ta acolo unde locuiești. Și eu cred că este un lucru extraordinar. Mentalitatea s-a schimbat foarte mult în ceea ce privește românii care trăiesc în Italia.”, spune vicepreședintele Consiliului Local din Prato.

Claudiu este conștient și de problemele din Italia, pe care nu le-a ascuns de publicul său, mai exact criza economică din Italia. Însă, faptul că indiferent de probleme, mulți români au ales să își continue viața aici, nu îl face decât să îi încurajeze să se implice mai mult pe plan instituțional.

„Foarte mulți români au plecat din Italia în ultimii ani, eu mă uit și în Prato din 2019 au plecat în jur de 850 de cetățeni români. Au plecat în țările nordice, nu doar în Germania și Anglia, dar chiar în Suedia, Norvegia. Cu adevărat, Italia, știm toți și cred că se știe și în România, Italia suferă de o criză economică instalată deja de dinaintea acestei pandemii. Aceasta nu a ajutat, iar situația este din ce în ce mai gravă.”, mărturisește Stănășel.

 

„Eu pentru acei români mă zbat în fiecare zi pentru că vreau să văd acest lucru frumos”

 

„Dar ceea ce am observat este că românii care au rămas aici, care au ales să trăiască aici, sunt români care respectă legea, care își cunosc drepturile, care își cunosc dovezile și care aduc un plus de valoare. Eu pentru acei români mă zbat în fiecare zi pentru că vreau să văd acest lucru frumos.

Italienii au început să ne cunoască cu adevărat și asta o spun prin intermediul consulatului, dar și prin rolul asociațiilor de români care desfășoară evenimente, desfășoară proiecte, aspecte pozitive și lucruri interesante prin care arătăm cu adevărat partea aia frumoasă de a fi român. De multe ori, inclusiv noi în România am cam uitat acel lucru frumos, acele produse, acele tradiții, istoria noastră, valorile noastre. Și eu cred că prin prezența în instituții, putem demonstra aceste lucruri”, declară Claudiu.

 

Românii pot fi la masa importantă la nivel instituțional „pentru a scrie propriul viitor”

 

Nu în ultimul rând, Claudiu le-a transmis românilor din Italia să aibă curaj, să intre în instituții, pentru că doar ei pot avea grijă de viitorul lor.

„Este foarte important pentru români, dacă tot trăim aici, muncim aici, respectăm legea, hai să intrăm și în instituțiile care sunt aici la noi acasă (Italia), pentru că noi aici considerăm acasă. Este foarte important, nu doar pentru că putem demonstra o valoare ca o comunitate, dar putem lua decizii, putem fi la masa importantă la nivel instituțional pentru a scrie noi, ca protagoniști, viitorul nostru”, încheie Claudiu Stănășel.

 

Vezi aici interviul integral: Totul despre alegerile din Italia cu Claudiu Stănășel

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel