Românii din Germania se infectează pe capete de COVID-19. Focar în cel mai mare abator

Tot mai mulți români se infectează cu noul virus în Germania, unde sunt semnalate cazuri de îmbolnăvire în mari companii.

Un focar de proporții a izbucnit la cel mai mare abator din lume, aflat în localitatea Rheda. Autoritățile au plasat în carantină unitatea de procesare, care are peste șapte mii de angajați, dintre care trei mii sunt români și bulgari.

Epidemiologii ar fi testat o mie de salariați și mai bine de jumătate dintre ei ar fi infectați. Reprezentanții firmei sugerează că de vină pentru această situație ar fi angajații din alte țări, care ar fi mers acasă după ridicarea restricțiilor.

 

Hurezeanu: „Accesul în această localitate e practic imposibil”

 

La Rheda-Wiedenbrück, în landul Renania de Nord-Westfalia, funcţionează cel mai mare abator din lume, nu doar din Germania. Sunt peste 7.000 de angajaţi, din care aproape 3.000 sunt romani şi bulgari - cam 1500 din fiecare naţionalitate.

La începutul săptămânii au fost făcute 1000 de teste, în toate liniile de sacrificare, procesare şi ambalare şi 657 de salariaţi au fost deja confirmaţi pozitiv. Nu se ştie câţi dintre ei sunt cetăţeni romani, dar conform unor surse locale, 3 dintre conaţionalii noştri ar fi deja internaţi, cu probleme respiratorii. Şefii au trimis acasă întreg personalul, după ce comitetul de urgenţă al localităţii a plasat unitatea gigant în carantină.

„Sunt asimptomatici. Un singur caz, probabil două, se confirmă. Au avut nevoie de spitalizare. Nu cunoaştem până acum informaţiile privind numărul muncitorilor romani infectaţi. Accesul în această localitate e practic imposibil. Numai autorităţile sanitare au acces”, a declarat Emil Hurezeanu, ambasadorul Românei în Germania, potrivit Știrile PRO TV.

Un posibil focar ar fi cantina internă, care a funcţionat în această perioadă. Iată un filmuleţ în care una dintre bucătărese se plânge ca oamenii stau înghesuiţi şi nu poartă mască.

 

300.000 de salariaţi în abatoare, din care 70.000 ar fi români

 

Germania a înregistrat mai multe focare de infectare cu COVID, în companii unde lucrează grupuri mari de romani.

la Berlin, autorităţile au plasat în carantină câteva blocuri cu 369 de apartamente, care au şi rezidenţi romani.

Autorităţile germane au anunţat oficial ca în ţară sunt peste 300.000 de salariaţi în abatoare, din care 70.000 ar fi români. Aceleaşi autorităţi au precizat că unităţile de procesare a cărnii din ţară sunt zone cu risc sporit de infectare, deoarece oamenii lucrează la temperaturi joase, unde virusul poate fi răspândit mai uşor.

„Cei 600 de angajaţi infectaţi erau cu toţii negativi în urmă cu trei săptămâni. I-am testat pe toţi. Asta înseamnă că virusul a ajuns în companie din afară şi s-a răspândit apoi din cauza condiţiilor climatice. Lucrăm la 5-12 grade Celsius, într-o atmosferă umedă, unde se formează aerosoli, iar virusul se poate răspândi prin aer”, a precizat Andre Vielstaedte, purtător de cuvânt al Toennies Group.

 

Emil Hurezeanu: „Au putut să infecteze sute de oameni într-o singură zi?

 

În cazul abatorului de la Rheda, reprezentanţii companiei au sugerat ca de vină pentru răspândirea coronavirusului pe angajaţii veniţi din alte ţări, implicit romanii şi bulgării.

„Cu siguranță a intervenit toată libertatea de a călători, după 9 săptămâni de pauză de călătorie, şi a determinat mulți dintre angajații noștri din alte țări să îşi dorească în sfârșit să se întoarcă la familiile lor, ceea ce ne-a expus la noi riscuri”, spune Gereon Schulze Althff, reprezentantul companie.

„Începând cu 25 martie şi până în 15 iunie, din Germania spre România şi din România spre Germania nu s-a putut călători. Când au fost acasă muncitorii romani în cazul nostru? Au putut să infecteze sute de oameni într-o singură zi?”, a mai spus Hurezeanu.

În ultimele 3 luni, în jur de 850 de romani din Germania au fost diagnosticați cu COVID-19. 8 au murit.

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy