Românii cu domiciliul în străinătate, dar care și-au stabilit reședința în țară după 10 aprilie nu pot vota la alegerile locale 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Tinerii români susțin acordarea dreptului de vot de la 16 ani
Tinerii români susțin acordarea dreptului de vot de la 16 ani

Românii care lucrează în străinătate nu vor putea vota la alegerile locale din țară, dacă și-au stabilit domiciliul în țară după data de 10 aprilie. 

Biroul Electoral Central a aprobat în ședința de marți o măsură care schimbă regulile pentru alegătorii care își stabilesc reședința în țară. Conform deciziei, cei care au domiciliul în străinătate și s-au mutat în țară începând cu data de 11 aprilie 2024 nu vor putea vota la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din acest an.

Potrivit noilor reguli, alegătorii cu domiciliul în străinătate care s-au mutat în țară înainte de 11 aprilie 2024 și nu sunt înscriși în lista electorală permanentă, dar se prezintă la secția de votare corespunzătoare străzii unde își au reședința, vor putea vota acolo. Aceștia vor fi înregistrați într-o listă suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare.

De asemenea, hotărârea specifică că, pentru alegerile din 2024 pentru autoritățile administrației publice locale, alegătorii cu domiciliul în țară care s-au mutat în altă unitate administrativ-teritorială înainte de 11 aprilie 2024 și nu sunt înregistrați în lista electorală permanentă, dar votează la secția de votare a străzii unde își au reședința, vor putea vota acolo, fiind înregistrați în lista suplimentară.

Vot 9 iunie 2024 Diaspora

 

Alegătorii care votează în aceste condiții vor fi eliminați din lista electorală permanentă a secției de votare din țară în care sunt domiciliați, la cererea președintelui biroului electoral al secției de votare, prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

În plus, conform deciziei, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din 2024, alegătorii cu domiciliul în țară care și-au stabilit reședința în țară începând cu 11 aprilie 2024 vor putea vota doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul.

"Actul de identitate face dovada identităţii, a cetăţeniei române, a adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă. În plus, proba reşedinţei se poate face şi cu dovada de reşedinţă, care constă în menţiunea privind reşedinţa înscrisă pe un document care va însoţi cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate şi cartea de identitate provizorie", mai stabileşte hotărârea BEC.

Hotărârea adoptată de BEC se referă la aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 18 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel