Românii, cei mai supuşi riscului de sărăcie în UE. Îi depășim pe vecinii bulgari

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Populația din România este cea mai expusă riscului de sărăcie dintre toate țările Uniunii Europene. Îi depășim pe vecinii bulgari, în topul clasamentului mai figurând Grecia și Spania. 

Peste un sfert din populaţie era supusă anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială în patru state membre ale Uniunii Europene: România (35,8%), Bulgaria (33,6%), Grecia (27,5%) şi Spania (27%), arată datele prezentate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În contrast, cea mai scăzută pondere a persoanelor supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra anul trecut în Cehia (11,5%), Slovacia (13,8%), Slovenia (14,3%), Olanda (15,8%) şi Finlanda (15,9%).

În 2020, erau în Uniunea Europeană 96,5 milioane de persoane supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, reprezentând 21,9% din populaţie.

Anul trecut erau în UE 75,3 milioane de persoane supuse riscului de sărăcie, 27,6 milioane de persoane se confruntau cu lipsuri materiale grave şi erau defavorizate din punct de vedere social, iar 27,1 milioane de persoane locuiau în gospodării cu intensitate de lucru scăzută.

În rândul celor 96,5 milioane de persoane din UE supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, aproximativ 5,9 milioane (1,3% din totalul populaţiei) locuiau în gospodării care se confruntau simultan cu toate cele trei riscuri de sărăcie şi excluziune socială (riscul sărăciei, lipsuri materiale grave şi defavorizate din punct de vedere social şi locuiau în gospodării cu intensitate de lucru foarte scăzută).

Comisia Europeană urmărește nivelarea salariului minim în statele UE

 

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vrea să reducă diferenţele salariale dintre ţările membre UE, astfel că, salariul minim din România ar putea ajunge până la 1.600 de euro.

Ursula Von Der Leyen a anunţat că intenţionează să creeze un plan pentru a elimina diferenţele mari între veniturile europenilor.   

România are al patrulea cel mai mic salariu minim pe economie din UE, potrivit datelor Eurostat.   

Cele mai mai salarii din Uniunea Europeană se găsesc în Luxemburg - 2.200 euro/lună; Irlanda - 1.723 euro/lună; Olanda - 1.684 euro/lună; Belgia - 1.625 euro/lună şi Germania cu 1.614 euro/lună.  

La polul opus, cele mai mici salarii din Uniunea Europeană sunt în Bulgaria - 332 euro/lună; Serbia - 366 euro/lună; Ungaria - 442 euro/lună; România - 458 euro/lună şi Lituania - 500 euro/lună.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel