Românii care vor beneficia lunar de un sprijin financiar de 480 de lei din partea statului. Guvernul primește un pachet legislativ în acest sens

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Românii care vor beneficia lunar de un sprijin financiar de 480 de lei din partea statului. Guvernul primește un pachet legislativ în acest sens / Foto: Unsplash
Românii care vor beneficia lunar de un sprijin financiar de 480 de lei din partea statului. Guvernul primește un pachet legislativ în acest sens / Foto: Unsplash

Într-o inițiativă menită să ofere sprijin concret cetățenilor, Guvernul pregătește un pachet legislativ prin care se propune acordarea sumei de 480 de lei lunar unui anumit segment al populației. Acest sprijin financiar își propune să aducă un suport real pentru românii care se află în situații dificile.

Bunicii care îngrijesc nepoții vor primi 480 de lei lunar de la stat. Ministerul Familiei anunță o nouă măsură pentru sprijinirea familiilor cu părinți plecați în străinătate.

Ministerul Familiei a făcut un anunț important privind sprijinirea familiilor în care bunicii sau rudele se ocupă de creșterea copiilor, în absența părinților plecați la muncă în străinătate. Această inițiativă face parte dintr-un pachet legislativ mai amplu destinat promovării creșterii natalității și se află în proces de avizare.

Conform datelor furnizate de Ministerul Familiei, aproximativ 69 de mii de copii se află în grija rudelor până la gradul IV în timp ce părinții lor lucrează în străinătate. Dintre aceștia, aproximativ 11 mii cinci sute de copii români au ambii părinți plecați în căutarea unor oportunități de trai mai bune în afara țării, în timp ce aproape opt mii de copii au un singur părinte care susține familia în străinătate.

 

Sprijinul financiar va fi acordat rudelor care îndeplinesc condițiile stabilite de pachetul legislativ 

 

Sprijinul financiar lunar în valoare de 480 de lei va fi acordat exclusiv bunicilor sau rudelor care îndeplinesc condițiile stabilite de pachetul legislativ în curs de avizare. Această măsură are ca scop recunoașterea eforturilor și responsabilității asumate de acești membri ai familiei în creșterea și educarea copiilor în absența părinților.

Propunerea de sprijin pentru bunicii sau rudele care îngrijesc copiii românilor plecați în străinătate se află în procesul legislativ pentru creșterea natalității, conform ministrului Familiei, Gabriela Firea.

Potrivit informațiilor oferite de ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, există o propunere în cadrul pachetului legislativ destinat creșterii natalității.

Această propunere vizează acordarea unui sprijin către bunici și rudele care preiau responsabilitatea îngrijirii copiilor românilor plecați în străinătate pe perioada absenței părinților, prin intermediul unei hotărâri judecătorești.

 

Părinții plecați la muncă în străinătate au obligația să anunțe în grija cui lasă copiii

 

Inițiativa se află în prezent pe circuitul de avizare, iar implementarea sa va fi posibilă după aprobarea și adoptarea legii în cadrul procesului legislativ corespunzător. Ministrul Gabriela Firea subliniază importanța sprijinului acordat acestor bunici și rude, recunoscând contribuția lor esențială în asigurarea bunăstării și protecției copiilor aflați în aceste situații specifice.

"Cei mai mulți au rămas în grija bunicilor sau a altor rude dar există și cazuri în care sunt îngrijiți de vecini sau apropiați. De anul trecut, părinții care merg la muncă în străinătate au obligația să anunțe la primărie în grija cui lasă copiii, înainte cu 40 de zile de plecare. Am propus modificarea Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, iar indemnizația lunară de sprijin va fi de 0,8 ISR (Indicatorul Social de Referință). Tot atât primesc persoanele sau familiile care au în plasament unul sau mai mulți copii, pentru fiecare copil, suplimentar alocației lunare de plasament", spune Firea, pe pagina ei de Facebook.

Pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiei este într-un stadiu avansat și urmează să ajungă pe masa Guvernului zilele următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel