Românii care vin din anumite țări intră obligatoriu în carantină, chiar dacă sunt vaccinați

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Călătorii români, care vin din țări africane, unde a apărut noua variantă de COVID-19, intră în carantină, a declarat, sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Epidemiologul spune că în continuare vaccinarea este soluția oportună pentru protecție împotriva COVID-19. 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a introdus pe lista roșie șapte țări din sudul Africii unde a apărut tulpina Omicron a virusului SARS CoV-2. Românii și cetățenii europeni care vin din aceste țări trebui să stea în carantină.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a aprobat sâmbătă hotărârea numărul 107. Prin această decizie se actualizează lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie.

De asemenea, decizia instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Carantina se face la domiciliu sau în locul declarat, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei, dar și în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

Totodată, CNSU a decis interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Rafila: Călătorii români vor fi carantinați timp de 14 zile

 

„Având în vedere aceste alerte, în mod normal și România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate. În momentul de față a fost adoptată o hotărâre a CNSU (...), care aliniază România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene, care limitează sau chiar interzic călătoriile în această zonă sau dinspre această zonă afectată. Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinați timp de 14 zile sau în prezența unui test negativ făcut la ieșirea din carantină într-un interval de 10 zile”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a mai spus că urmează să vedem în viitor dacă eficacitatea vaccinului se păstrează în ceea ce privește acest virus și dacă evoluția bolii este modificată față de varianta standard sau față de varianta Delta.

„Trebuie să spunem foarte clar (...) că măsurile de vaccinare și cele de sănătate publică sunt recomandate cu tărie de către toate organismele internaționale și în continuare vaccinare este soluția care se consideră în acest moment că este oportună și populația ar trebui să țină cont de acest lucru pentru că această nouă tulpină nu știm încă cum va evolua, iar alte măsuri de sănătate publică, începând cu utilizarea măștii, distanțare sau evitarea aglomerațiilor rămân în vigoare”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel