Românii, așteptați la cules de căpșune în Italia. Lucrătorii din afara Schengen, în CARANTINĂ: „Muncitori români vechi nu vor avea dificultăți“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
culegator capsuni
culegator capsuni

Începe sezonul de recoltare al căpșunelor în Veneto, Italia. Fermierii vor asigura testarea Covid pentru lucrătorii străini.  Nu există obligația de carantină pentru muncitorii care vin din țările din spațiul Schengen.

Sezonul recoltării căpșunelor în Veneto va începe la jumătatea săptămânii viitoare în teritoriile Raldon, San Giovanni Lupatoto și Buttapietra.  Totuși, italienii întrezăresc unele probleme pe frontul forței de muncă, din cauza restricțiilor.

Conform comunicărilor Spisal (Servizio Prevenzione Igiene Sicurezza Ambienti di Lavoro) al Ulss 9, pentru lucrătorii care provin din țările din spațiul Schengen (cu excepția Austriei) va exista obligația de testare, dar nu de carantină. Pentru toate celelalte trebuie respectate 14 zile de izolare de comunitate.

Românii, așteptați la cules de căpșune în Italia. Lucrătorii din afara Schengen, în CARANTINĂ

 

„Nicio problemă pentru echipele de muncitori care sosesc din țările din est, precum Polonia, România, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Slovacia, Slovenia, Letonia și Lituania. Pentru ei va exista obligația de a fi supus testului molecular în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul național, rezultatul negativ este comunicat de departamentul de prevenire a Uls-urilor.

Pentru țările din afara UE, dar și pentru țările precum Serbia, va exista obligația, pe lângă testul negativ, de a respecta izolarea fiduciară și supravegherea sănătății timp de 14 zile. Există probleme pentru cei cu muncitori sârbi sau marocani, dar comparativ cu anul trecut regulile sunt clare și ne putem organiza în timp.

Mulți dintre cultivatorii de căpșuni mai au muncitori români sau indieni, care sunt aici de mulți ani și, prin urmare, nu vor avea dificultăți”, a explicat Damiano Valerio, vicepreședintele Asociației Strawberry Growers din câmpia Veronese, care are 40 de companii membre , citează Askanews.it.

„Muncitori români vechi nu vor avea dificultăți“ 

 

Situația este diferită față de 2020, când, după instaurarea pandemiei Covid și blocarea circulației la granițe, muncitorii din Est nu au reușit să ajungă.

În Veneto există 246 de hectare plantate cu căpșuni dintr-un total de 3.646 în Italia, din care 80 la sută în provincia Verona. Cele mai mari zone se află în regiunile sudice, cum ar fi Campania, Basilicata și Sicilia. Veneto este prima regiune din nord pentru producție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel