România vrea să atragă medici din Republica Moldova. "Sute de cereri deja depuse"

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

România intenționează să atragă medici din Republica Moldova, dar și din alte țări, pentru a face față exodului doctorilor români. Despre acest lucru a vorbit ministrul Sănătății din România, Sorina Pintea. Potrivit oficialului de la București, au fost depuse foarte multe solicitări pentru medicina de familie venite de la medici din Republica Moldova, relatează Jurnal.md.

În timpul unei vizite la Bistrița, ministrul român al Sănătății, Sorina Pintea, a vorbit despre criza medicilor de familie, situație întâlnită în mai multe județe din România, menționând că au fost depuse foarte multe solicitări pentru medicina de familie venite de la medici din Republica Moldova, luându-se în calcul ca acești medici să poată profesa în România.

Citeşte şi: Medici români în Italia. ILSOLE24ORE: "Halatele albe alimentează tensiunile preelectorale"

"Avem solicitări pentru această specialitate de la medici care vin din Republica Moldova. Aici, procedurile de aprobare sunt puțin mai greoaie, pentru că, în România, rezidențiatul pentru medicina de familie este de 3 ani, iar în Republica Moldova, după finalizarea facultății poți să faci medicină de familie și atunci este nevoie de un timp pentru echivalare. Luăm în calcul și asta, respectiv să vină și la noi medici cum ai noștri au plecat, dar eu vreau să mă asigur, și am cerut comisiilor care evaluează aceste dosare să fie foarte atente pentru că avem nevoie de medici bine pregătiți", a spus Sorina Pintea.

 

Sute de solicitări depuse de specialiştii din Republica Moldova

 

De menționat că exodul medicilor din Moldova a atins cote alarmante. Doar de la începutul anului curent, peste 200 de angajati medicali cu studii superioare și medii au cerut autentificarea actelor pentru a pleca în străinătate. Cei mai mulți sunt medici, 163 la număr, și 42 de asistenți medicali. Este un număr record înregistrat în doar trei luni, din 2014 încoace, arată datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Citeşte şi: Italia aduce medici ROMÂNI: "Sunt mai IEFTINI"

Nici în 2018, când au fost cele mai multe solicitări, nu s-a înregistrat un număr atât de mare de cereri.

Datele oficiale arată că în 2018 au cerut confirmarea actelor 685 de angajați medicali, la fel ca și în acest an, cei mai mulți fiind medici, 581 la număr.
Precizăm că, potrivit unui raport al autorităților, în doar un an, din 2017 și până în 2018, din spitale au plecat peste 900 de medici și asistenți medicali.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel