România trimite 11 nave și două elicoptere pentru supravegherea gurilor Dunării, la granița cu Ucraina

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Forţele Navale Române informează, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că spaţiul naval al ţării este monitorizat permanent, iar după începerea conflictului din Ucraina, 11 nave militare şi două elicoptere Puma Naval desfăşoară, zilnic, prin rotaţie, misiuni de cercetare, pe mare şi la gurile Dunării, într-un spaţiu maritim de aproximativ 30.000 km pătraţi.

Potrivit comunicatului, monitorizarea spaţiului naval, atât cel maritim, cât şi cel fluvial este realizată inclusiv de structuri specializate ale Forţelor Navale Române, în colaborare cu alte instituţii care fac parte din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

"După atacarea Ucrainei de către Federaţia Rusă şi declanşarea războiului la graniţele României, conducerea Statului Major al Forţelor Navale a dispus măsuri suplimentare de întărire a vigilenţei şi de supraveghere a zonei maritime şi fluviale din responsabilitatea Forţelor Navale Române. După începerea agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, la data de 24 februarie, 11 nave militare româneşti şi două elicoptere Puma Naval desfăşoară, zilnic, prin rotaţie, misiuni de cercetare, pe mare şi la gurile Dunării, într-un spaţiu maritim de aproximativ 30.000 km pătraţi, pentru a asigura securitatea graniţelor maritime ale ţării noastre, în zona mării teritoriale a României, precum şi pentru a asigura siguranţa desfăşurării activităţilor economice în zona platformelor petroliere şi a infrastructurii critice din Zona contiguă şi Zona economică exclusivă a ţării noastre în Marea Neagră", arată sursa citată.

Forţele Navale precizează, însă, că, în conformitate cu prevederile Convenţiei ONU privind dreptul mării, atât în Zona contiguă, cât şi în Zona economică exclusivă a României, toate celelalte state beneficiază, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile Convenţiei, inclusiv pentru navele lor militare, de libertatea de navigaţie, precum şi de alte libertăţi legate de utilizarea mării în scopuri licite.

Supravegherea "mării teritoriale"Conform legislaţiei în vigoare, fâşia de mare adiacentă ţărmului ori, după caz, apelor maritime interioare, având lăţimea de 12 mile marine (22,224 km), măsurată de la liniile de bază ale uscatului, inclusiv solul, subsolul şi spaţiul aerian de deasupra acestei fâşii, fac parte din teritoriul României, fiind denumită "marea teritorială". În acest spaţiu, România îşi exercită suveranitatea, în conformitate cu legislaţia sa internă, cu prevederile convenţiilor internaţionale la care este parte, ţinând seama de principiile şi normele dreptului internaţional, se menţionează în comunicat.

Potrivit Forţelor Navale, care citează prevederile legale în vigoare, Zona contiguă a României este fâşia de mare adiacentă mării teritoriale, care se întinde spre largul mării până la distanţa de 24 mile marine, măsurată de la liniile de baza ale uscatului.

În zona sa contiguă, România exercită controlul pentru prevenirea şi reprimarea încălcărilor, pe teritoriul său, a legilor şi reglementărilor sale din domeniul vamal, fiscal, sanitar şi al trecerii frontierei de stat.

Zona economică exclusivă a României este instituită în spaţiul marin al ţărmului românesc la Marea Neagră, situat dincolo de limita apelor marii teritoriale şi adiacent acestora, în care România îşi exercită drepturi suverane şi jurisdicţia asupra resurselor naturale ale fundului marii, subsolului acestuia şi a coloanei de apă de deasupra, precum şi în ceea ce priveşte diferitele activităţi legate de explorarea, exploatarea, protecţia, conservarea mediului şi gestionarea acestora. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel