România, la un pas de a fi lovită de o nouă pandemie! Medic: „Este posibil să avem două pandemii suprapuse”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Este posibil să avem două pandemii suprapuse. Una de coronavirus, cealaltă care este în fază incipientă cu noua tulpină din Marea Britanie. Cea mai mare problemă ar fi capacitatea limitată de a diagnostica noua tulpină.

O spune chiar medicul Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovare în Medicină, pe Facebook.

„Nu greșim spunând că este posibil să avem două pandemii suprapuse: una cu SARS-CoV-2 și, cealaltă, aflată în fază incipientă, cu noua tulpină din Marea Britanie.

Cea mai mare problemă este capacitatea limitată de a diagnostica noua tulpină.

Testele PCR pot ridica, în cel mai bun caz, suspiciunea, dar nu pot diagnostica infecția cu noua tulpină. Diagnosticul noii tulpini se face prin secvențierea genomului virusului - o metodă nouă, diferită de PCR, care necesită echipamente, echipe pregatite și analiză de date.

 

„Noua tulpină se transmite cu 56-70% mai repede”

 

Dar nici simpla existență a acestor elemente nu este suficientă - secvențierea trebuie făcută (ca în Marea Britanie) în mod reflex, continuu, la nivelul întregului sistem de sănătate (implementarea public health genomics).

De ce este esențială constituirea acestei capacități diagnostice prin secvențierea reflexă a genomului SARS-CoV-2, la nivelul sistemului de sănătate publică?

Studiile arată că noua tulpină se transmite cu 56-70% mai repede, având potențialul de a determina o creștere rapidă a numărului de cazuri de infecție și, implicit, a numărului de cazuri grave.

 

„Apariția noii tulpini pune în discuție eficiența intervențiilor de sănătate publica (lockdown)”

 

Deși noua tulpină nu determină în sine cazuri mai grave, prin faptul că afectează mai mulți oameni determină în total creșterea exponențială a cazurilor grave de Covid și, implicit, crește și mai mult presiunea asupra sistemelor de sănătate.

De aceea, apariția noii tulpini pune în discuție, cum am remarcat deja în Marea Britanie, eficiența intervențiilor de sănătate publica (lockdown) - ne putem aștepta la măsuri restrictive din ce în ce mai severe, în lunile care urmează, în acele regiuni în care tulpina nouă va fi identificată pe scară largă”, a fost mesajul medicului Marius Geantă pe o rețea socială. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel