Români vor primi mai puțini bani pentru concediile medicale, începând cu 1 ianuarie 2024

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Începând cu 1 ianuarie 2024, românii vor primi sume mai reduse pentru perioadele de concediu medical, deoarece Guvernul a decis să impună o contribuție de 10% la indemnizațiile acordate, reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Această măsură va determina o diminuare a indemnizațiilor pentru angajații din România începând cu luna ianuarie 2024. Există totuși excepții, precum indemnizațiile acordate în urma accidentelor de muncă sau a unor boli profesionale conform Legii nr. 346/2002, care rămân scutite de la plata CASS.

În prezent, conform Codului Fiscal, indemnizațiile legate de certificatele medicale sunt scutite de la plata CASS. Cu toate acestea, începând cu 1 ianuarie 2024, doar indemnizațiile acordate persoanelor aflate în concediu medical din cauza accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale conform Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, vor rămâne scutite de la plata CASS.

Cu toate acestea, indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate acordate șomerilor, angajaților cu carte de muncă, persoanelor asigurate opțional prin contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru concedii și indemnizații, precum și indemnizațiile de maternitate acordate femeilor care pierd calitatea de asigurat din motive neimputabile lor și nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat, nu vor beneficia de scutirea de la plata CASS, conform analizei prezentate de Economica.net.

Baza de calcul pentru CASS în aceste cazuri este reprezentată de cuantumul indemnizației de asigurări sociale de sănătate. Astfel, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) și Casele de Asigurări de Sănătate vor reține 10% din cuantumul indemnizației de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane aflate în concediu medical. Conform datelor CNAS, în 2022 s-au eliberat peste 8,3 milioane de certificate de concediu medical, înregistrând o ușoară scădere față de anul 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel