Româncă, blocată cu familia în Venezuela: „Suntem epuizați”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

De mai mulți ani, Geanina Pîslaru încearcă să revină în România, alături de soțul venezuelean și cei doi copii. Problema o constituie costul biletelor de avion, aproximativ 5.000 de euro, sumă pe care familia nu are cum s-o adune. În Venezuela, salariul minim este echivalentul a 7,59 de dolari, iar un kilogram de carne de vită costă peste 8 dolari.

În luna noiembrie, oficialii Ministerului Afacerilor Externe comunicau, într-un răspuns către Libertatea, că „MAE, prin misiunea diplomatică de la Ciudad de Mexico, și-a manifestat întreaga deschidere de a întreprinde demersuri suplimentare în vederea identificării unei soluții adecvate pentru facilitarea transportului în România și rămâne în contact cu cetățeanul român în cauză”.

 

A cerut ajutor de la fabrici: „Să ne cumpere biletele, iar noi să muncim la ei”

 

„După ce povestea noastră a fost făcută publică, am primit mai multe promisiuni, dar, din păcate, nimic nu s-a concretizat, iar noi suntem în continuare aici, în Venezuela, unde este tot mai greu. În contul de donații s-au adunat 1.200 de euro. Le suntem profund recunoscători celor care ne-au întins o mână de ajutor. Am fi dorit să avem soluții, să muncim pentru acești bani, nu să fim nevoiți să apelăm la ajutor. Știm că pentru toată lumea este greu”, a declarat, pentru Libertatea, Geanina Pîslaru.

„Am scris la o mulțime de fabrici din România și i-am rugat un acord: să ne cumpere biletele de avion pentru toți patru, iar noi să muncim la ei când ajungem în țară. Nu am primit niciun răspuns până acum de la nimeni. Suntem epuizați”, a mai spus Geanina.

 

De 12 ani locuiește în America de Sud

 

Originară din județul Vaslui, femeia locuiește de 12 ani în Venezuela, fiind căsătorită cu un cetățean venezuelean. S-au cunoscut în timp ce amândoi munceau în Spania. Bărbatul a fost nevoit să se întoarcă în țara natală, deoarece îi expirase viza. Ea a revenit în România, unde a născut un băiețel.  

„În 2010, am plecat cu băiețelul în Venezuela, stabilisem cu soțul să ne căsătorim, să ne punem actele în ordine și să ne întoarcem cu toții în România. Am luat această decizie pentru că ne iubeam și aveam un copil împreună”, a povestit Geanina pentru sursa citată. Lupta pentru supraviețuire Situația din Venezuela s-a complicat, țara confruntându-se cu o criză economică fără precedent. Cei doi soți au acum doi copii. Cu mari eforturi, au reușit să-și perfecteze documentele pentru toți în vederea revenirii în România, însă nu au bani pentru bilete. Veniturile familiei abia reușesc să acopere cele necesare pentru supraviețuire.

Salariul minim pe economie din Venezuela au ajuns la 7,59 de dolari la cursul oficial. Acesta nu ajunge pentru a cumpăra un kilogram de carne de vită, care costă în Caracas peste 8 dolari. O cutie de 30 de ouă costă echivalentul a 5,75 de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel