Român condamnat în Austria, după ce „a fermecat“ zeci de casieri în supermarketuri: "Nu puteți să-mi dați doar o interdicție de ședere?"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

O grupare infracțională formată din trei români a furat peste 5.000 de euro din casele de marcat ale unor supermarketuri din Burgenland, Austria Inferioară și Viena. După ce primii doi autori au fost prinși și condamnați, acum, a treia persoană implicată a fost condamnată la un an și jumătate de închisoare, dar a încercat să negocieze pedeapsa primită de la judecător.

Faptele bandei formată din trei persoane din România datează de ceva timp: în 2018 și 2019, bărbații au cutreierat Burgenland, Austria Inferioară și Viena, folosind aceleași tactici la nesfârșit.

Unul dintre cei trei bărbați a distras atenția casierei de la un supermarket sau de la un magazin, un altul voia să plătească și, din cauza grabei, casiera reușea să îi înmâneze o sumă de bani mult mai mare decât cea la care avea de fapt dreptul.

Prima infracțiune de acest gen avusese loc în Tulln la 19 noiembrie 2018. Patru zile mai târziu, banda a apărut în Bad Sauerbrunn, unde au înșelat cu 300 de euro un angajat al Adeg.

Român, condamnat în Austria după ce „a fermecat“ zeci de casieri în supermarketuri

 

După o pauză de câteva luni, cei trei români și-au continuat activitatea infracțională în martie 2019. Pe 4 martie 2019, un magazin din Parndorf a fost păgubit cu 100 de euro, iar trei zile mai târziu, autorii au momit 110 euro la casieria din Billa din Walbersdorf. Infractorii au lovit și în Wr. Neustadt, Bruck an der Leitha, în Hollabrunn, Krems și Spital am Semmering, pentru a numi doar câteva dintre scenele infracțiunilor. Lanțuri de magazine precum Billa, Spar, Penny, Hervis sau Futterhaus au fost păgubite.

În total, s-a dovedit că infractorii au comis peste 20 de acte de fraudă, în alte cazuri fiind vorba doar de o tentativă.

Doi dintre românii infractori au fost deja condamnați în 2019 și 2020. Departamentul de investigații penale a evaluat înregistrările video de supraveghere din magazinele afectate și a dat de urma escrocilor.

Cea de-a treia persoană implicată a fost judecată la 29 martie 2023. Acesta fusese arestat în Germania în baza unui mandat european de arestare în noiembrie 2022.

Negocieri cu judecătorul:  "Nu puteți să-mi dați doar o interdicție de ședere?"

 

Tată a trei copii  - al patrulea urmează să se nască în iunie -, românul în vârstă de 25 de ani are deja trei dosare penale relevante în Polonia.

"El aparține minorității rome și nu are întotdeauna o viață ușoară", a cerut avocatul apărării înțelegere pentru situația clientului său. "Călătoream împreună cu fratele meu și cu vărul meu", a relatat acuzatul. Toți trei aveau nevoie de bani pentru a face rost de "mâncare pentru copii". Ei împărțiseră banii jefuiți în trei părți.

Inculpatul a fost condamnat la 18 luni de închisoare și a încercat să negocieze cu judecătorul: "Nu puteți să-mi dați o interdicție de ședere?".

"Oricum vei primi asta, autoritatea pentru străini face asta", i-a explicat judecătorul.

"Și o pedeapsă cu suspendare?", a mai încercat apoi acuzatul, potrivit BVZ.at.

"Ați fost în închisoare de două ori în Polonia și aveți trei condamnări anterioare relevante!", i-a reproșat judecătorul. „Cu cât cineva comite mai des o infracțiune, cu atât pedeapsa este mai severă“.

Acuzatul s-a consultat cu avocatul său și apoi a cerut timp de gândire. Verdictul nu este definitiv din punct de vedere juridic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel