Român acuzat că a jefuit zeci de vile și case de vacanță din Palma: „De ce să fur dacă aveam 500.000 de euro în bancă?”

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Doi români din Spania au furat aproape o tonă de componente de pe calea ferată
Doi români din Spania au furat aproape o tonă de componente de pe calea ferată

Un român, acuzat că a jefuit zeci de vile și case de vacanță situate în cartierul exclusivist Son Vida, din Palma, a negat, joi, 11 ianuarie, în instanță implicarea sa în aceste infracțiuni.

"Am venit în Mallorca la turnee de poker, nu pentru a fura. Sunt un jucător profesionist", a declarat inculpatul. Potrivit versiunii sale, această activitate i-a oferit venituri semnificative. „De ce să fur dacă aveam 500.000 de euro în bancă?”, a spus acesta.

Parchetul cere o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru românul acuzat că a comis mai multe tâlhării în perioada septembrie 2016 – ianuarie 2017,  prada ridicându-se la peste 66.000 de euro. Anchetatorii Poliției Naționale au explicat că infractorul nu a lăsat urme și a acționat cu fața acoperită de cagulă. Românul a fost identificat după ce a fost reținut de Garda Civilă la Calvià, care a verificat că hainele sale se potriveau cu cele purtate de hoțul Son Vida.

Suspectul este închis într-o închisoare din Madrid și a fost prezent în instanță prin videoconferință. După mai multe avertismente, președintele l-a dat afară de la ședință. În primul rând, românul a râs tare când  polițistul care a condus ancheta a depus mărturie. Apoi, l-a mustrat cu intenția de a-i pune întrebări despre ceea ce explica. Judecătorul a ordonat oficialilor care îl păzeau să -l scoată din camera din care urmărea online ședința de judecată, relatează diariodemallorca.es.

Potrivit anchetei, primul jaf a avut loc în noaptea de 13 septembrie la un hotel de cinci stele din Son Vida. Infractorul s-a strecurat în incintă printr-o grădină și a urcat pe fațadă până la un balcon. A spart ramele și sticla în patru camere, dar doar în una dintre ele a găsit obiecte de valoare. Camera era ocupată de un om de afaceri belgian care își petrecea vacanța în Mallorca. De acolo a luat 1.200 de euro cash, o geantă Luis Vuitton al cărei preț este în jur de 1.500 de euro, două brățări Cartier și un inel și două perechi de ochelari de soare. Toate evaluate la aproximativ 11.500 de euro. Intrusul a reușit să părăsească hotelul, care cere despăgubiri pentru deteriorarea geamurilor.

În săptămânile următoare, hoțul și-a concentrat eforturile asupra cabanelor și a caselor de vacanță. Acționa întotdeauna când se lăsa noaptea, de preferință în weekend, când locuitorii erau plecați. Între septembrie 2016 și ianuarie 2017, a pătruns în mai multe vile de pe străzile Pinar Park, Mortitx, Llucamet, Marola și Solanda, deținute de medici și oameni de afaceri spanioli și străini în căutare de pradă.

 

Ceasuri de lux, bijuterii din aur și bani

 

Bărbatul urca pe pereții exteriori și, odată intrat în proprietate, forța încuietorile ușilor și ferestrelor. În acest val de jafuri de locuințe, a reușit să obțină ceasuri de la mărci prestigioase precum Rolex, Cartier, Tag Heuer și Tissot, precum și bijuterii din aur, sume importante de bani, în dolari și euro, și chiar și un aspirator Roomba.

În unele dintre vile nu a putut să ia nimic, iar odată a fost nevoit să fugă în grabă, deoarece a fost activată alarma. În total, prada a depășit 55.000 de euro. Infractorul, care a comis ultima tâlhărie de Ziua celor Trei Regi, 2017, a fost arestat de Poliția Națională, care l-a căutat luni de zile. Acum, Parchetul îl acuză de o infracțiune continuată de tâlhărie cu forță în locuințe, pentru care cere șase ani de închisoare și despăgubiri pentru victime.

Învinuitul, un român în vârstă de 47 de ani, a explicat că atunci când au fost comise jafurile, locuia în România, nu în Palma. "Am fost în Mallorca când erau turnee de poker la cazinoul Portopí. Sunt un jucător profesionist. Vin o dată pe lună", a declarat el. Bărbatul a mai explicat că în 2015 a suferit un accident grav care l-a obligat să folosească cârje în următorii trei ani. „Cum aș putea escala un zid pentru a jefui o casă?”, a întrebat românul. „Nu am nimic de-a face cu acele jafuri”, a repetat el când procurorul l-a întrebat despre infracțiunile de care este acuzat.

Agenții Poliției Naționale au explicat că bărbatul a fost arestat de Garda Civilă în ianuarie 2017, în timpul unui jaf la Calvià, iar de atunci jafurile care aveau loc de luni de zile în Son Vida au încetat. Agenții au explicat că au verificat că îmbrăcămintea pe care o purta suspectul în acel moment coincide cu ceea ce purta întotdeauna hoțul Son Vida, așa că au ajuns la concluzia că este el. Totuși, aceștia au explicat că nu au găsit amprente în niciuna dintre locuințele jefuite și că nu l-au putut identifica, deoarece intrusul purta mereu cagulă, așa cum s-a verificat în înregistrările camerelor de securitate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel