Român, abandonat în Spania de Blue Air: "Au fost zboruri ieftine, dar să ne lase în aeroporturi... Doamne!"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Mai mulți români, blocați pe aeroportul din Malaga, Spania au fost repatriați cu un zbor TAROM. Românii spun că nu se așteptau la așa ceva, deși admit că zborurile au fost mai ieftine. 

Peste o sută de români au rămas blocați pe aeroportul din Malaga după ce Blue Air a declanșat "criza zborurilor", anulând absolut toate cursele programate. În această dimineață, aceștia au reușit să ajungă în țară cu un zbor TAROM, pe banii statului. 

"Păcat că ne-am gândit că a fost o firmă serioasă. Au fost zboruri mai ieftine, dar să ne lase prin aeroporturi... Doamne!" a spus un român după ce s-a văzut ajuns pe aeroportul Otopeni. 

"A fost un zbor de repatriere neprogramat. Prefer să nu mai comentez altceva!" a spus alt pasager. 

"Am așteptat în aeroport și a venit și ne-a luat avionul. Am așteptat mai mult, e adevărat," a spus alt pasager. 

"S-a dat telefon la consulat și s-a rezolvat până la urmă. Am stat în aeroport," a comentat un pasager adus în țară cu zborul Tarom. 

Blue Air nu va relua zborurile prea curând

 

Blue Air Aviation a anunţat marţi, 6 septembrie, că suspendă până luni, 12 septembrie, toate cursele programate a pleca de pe aeroporturile din România, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, care pune compania în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice.

Deşi Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat miercuri, pe 7 septembrie, că a decis suspendarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti ale companiei Blue Air Aviation şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţei, operatorul aerian low-cost a anunţat vineri că va relua zborurile abia din 10 octombrie, precizând că pentru moment nu dispune de fondurile necesare plăţii combustibilului şi celorlalte cheltuieli operaţionale, necesare pentru zborurile planificate începând cu data de 12 septembrie.

"În ultimele 48 de ore conducerea executivă, Consiliul de Administraţie şi acţionariatul Blue Air au constatat faptul că nivelul vânzărilor de bilete a fost semnificativ afectat, iar sumele care au fost încasate de procesatorii de plăţi au fost blocate de aceştia, astfel încât societatea nu dispune în acest moment de fondurile necesare plăţii combustibilului şi celorlalte cheltuieli operaţionale, necesare pentru zborurile planificate începând cu data de 12 septembrie. În plus, toţi furnizorii de servicii esenţiale zborurilor au condiţionat furnizarea respectivelor servicii de plata datoriilor scadente. În acest context au fost analizate toate aspectele privind modalitatea de reluare cât mai rapidă a activităţii de zbor, discutându-se în mod direct cu zeci de furnizori critici ai companiei, respectiv aeroporturi, societăţi de handling, furnizori de combustibil, autorităţi de control al traficului aerian, precum şi cu proprietarul aeronavelor operate de Blue Air. În urma acestora, societatea îşi propune să reia zborurile începând cu data de 10 octombrie 2022". 

Totodată, operatorul aerian a transmis pasagerilor cu zboruri programate până în data de 10 octombrie 2022 să nu se mai prezinte la aeroporturile de plecare pentru că aceste zboruri nu pot fi operate.

În acest context, Executivul a aprobat alocarea sumei de 5 milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor în vederea aducerii românilor blocaţi pe aeroporturi din străinătate ca urmare a anulării zborurilor de către compania Blue Air, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel