Revolta unui tânăr medic rezident român: „Majoritatea se resemnează și PLEACĂ. Eu prefer să îmi dau foc la valiză“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV
Foto: ILUSTRATIV

Un tânăr medic rezdent român își povestește frustrările și nemulțumireile legate de sistemul medical din România. El afirmă că nu a fost lăsat să participe niciodată la o operație pentru că „nu am culoare politica, nu sunt fiu de doctor, nici nu sunt nepot de pesedist“.

Sorin C. este un tânăr medic rezident din România care a ales să rămână în țară pentru a-și practica meseria. Mâine-poimâine se fac doi ani de când a început specialitatea Chirurgie Generală, dar spune că nu a intrat niciodată în sala de operații pentru că nu este nici „fiu de doctor, nici nepot de pesedist“. Cu toate acestea, el își doreșete să practice meseria în țară, deși este conștient că în locul său „alții se resemneaza si pleacă“.
 
„Din 01.01.2018 sunt medic rezident pe specialitatea Chirurgie Generala cu post in judetul Bacau si cu centrul de pregatire la IASI .
Am început rezidențiatul gândindu-ma ca totul o sa fie bine, am ales Iasi sperand ca aici o sa întâlnesc mentori dedicati,ca o sa gasesc un model, să calc pe urmele lui, nu atât pentru a-l urma pe el, cât pentru a ma depăşi pe mine… insa ...am fost injurat de mama din primele zile si sfatuit sa imi schimb meseria de catre un medic specialist de sex feminim, o moldoveanca de peste Prut, un fel de secretara personala a sefului de sectie“, a explicat Sorin C/ contextul într-o postare pe un grup dedicat medicilor.
 
 
El spune că până acum a învățat despre câteva protocoale din sălile de operație de pe...YouTube.
 
„Comparand protocoalele operatorii, se poate observa foarte clar ca un alt coleg din generatie cu mine, nu dau nume pentru ca se supară Vlad, a participat zi de zi, activ, la toate operatiile din data de 01.01.2018 pana astazi ….in timp ce eu am participat pasiv la 2 operatii in 2 ani, nici macar nu mi s-a aratat cum pe pune acul in pensa port ac .Noroc de youtube.
Am fost pus sa completez foi si sa tin de departatoare pentru un medic specialist ce avea doar 2 paturi, pe o scurta perioada.N-am facut nicio garda. Niciodata“, mărturisește Sorin.
 
Deși a învățat șase ani pentru a ajunge aici, adăugându-se alți doi de rezidențiat, Sorin spune că acum este șofer pe UBER și trece pe la spital doar pentru pontaj.
 

„Nu am culoare politica, nu sunt fiu de doctor, nici nu sunt nepot de pesedist“

 
„In momentul de fata ( 30.10.2019) ma duc la spital DOAR ca sa semnez pontajul si fac taximetrie UBER sau ma joc la calculator in restul zilelor. Degeaba am nota 20 in carnetul de rezident, daca nu am tinut bisturiul in mana. Un chirurg opereaza.
Aceste persoane au un mod de a te face sa pleci singur. Dar, unde?! Sunt foarte frustrat“, se destăinuie rezidentul Sorin.
 
Tânărul medic spune însă că se simte responsabil față de pacienți și întreabă dacă ceea ce i se întâmplă lui este o normalitate.
 
„Mentionez ca nu am culoare politica, nu sunt fiu de doctor, nici nu sunt nepot de pesedist.
Majoritatea dintre noi se resemneaza si pleaca, eu prefer sa imi dau foc la valiza.
Consider ca am o responsabilitate față de pacienți,să reclam din vreme că nu sunt lăsat să ma pregătesc.Medicul rezident are datoria sa se pregateasca!“, afirmă Sorin C.
 
„Este ceva normal pentru Romania ? Este un caz izolat sau e fenomen national? Exista solutie? Intreb pentru un prieten. Multumesc.“, conchide postarea medicul rezident Sorin C.
 
[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel