Rețea de îngrijitoare din România, angajate "la negru" în Germania. Prejudiciu de peste 2 milioane de euro

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Polițiștii germani au efectuat mai multe percheziții (Foto: presseportal.de)
Polițiștii germani au efectuat mai multe percheziții (Foto: presseportal.de)

Percheziții în Germania și România. Autoritățile anchetează o rețea de plasare a personalului de îngrijire, acuzată de fraudă socială. 

Autoritățile vamale germane, sub coordonarea Parchetului din Dortmund și a Biroului Vamal Principal din Münster, au efectuat o serie de percheziții de amploare la nivel național, vizând un complex de firme specializate în plasarea personalului de îngrijire în gospodării private.

Acțiunea a fost derulată în cadrul unei investigații legate de acuzații de fraudă la asigurările sociale, reținerea salariilor și angajarea persoanelor fără permis de ședere.

Potrivit comunicatului de presă emis de Parchetul din Dortmund și Biroul Vamal Principal din Münster, aproximativ 170 de ofițeri vamali din 12 birouri vamale au participat la percheziționarea a 22 de proprietăți rezidențiale și comerciale din Germania. Operațiunea a beneficiat și de sprijinul altor autorități, implicând în total circa 200 de persoane. În cadrul cooperării europene, autoritățile de poliție din România au efectuat percheziții simultane, vizând elemente asociate acestei rețele de recrutare.

Îngrijitoare din România, angajate la negru în Germania   


Conform informațiilor preliminare, doi bărbați și două femei, cu vârste cuprinse între 47 și 75 de ani, sunt suspectați că au recrutat, timp de mai mulți ani, lucrători din România și din țări din afara Uniunii Europene. Aceștia au plasat personalul în gospodării private din Germania pentru activități de îngrijire, fără a plăti contribuțiile sociale aferente sau făcând plăți incomplete la fondurile de pensii, șomaj, îngrijiri medicale și asigurări de sănătate.

Prejudiciul adus asigurărilor sociale germane se ridică, potrivit primelor estimări, la cel puțin 2,2 milioane de euro. Pe lângă fraudele la asigurările sociale, ancheta vizează și suspiciuni de angajare ilegală. Se suspectează că acuzații au adus lucrători în Germania din afara UE folosindu-se de vize turistice, care nu permit angajarea. Acest lucru ar fi condus la ședere ilegală și muncă nedeclarată pe teritoriul german.

Potrivit comunicatului autorităților germane, Principalul scop al perchezițiilor a fost colectarea de probe relevante pentru anchetă. Autoritățile germane au precizat că evaluarea materialelor ridicate va avea loc în săptămânile următoare, iar rezultatele vor fi utilizate pentru a determina amploarea activităților ilegale desfășurate de această rețea de recrutare și plasare a personalului de îngrijire.

Aceasta este doar una dintre măsurile luate în cadrul unei colaborări internaționale mai largi, care implică autorități din mai multe țări, inclusiv România, în eforturile de combatere a muncii ilegale și a fraudei în domeniul asigurărilor sociale.

 

--------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel