Restaurantele din Bulgaria vor avea în această vară roboți „angajați” pe post de chelneri

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Restaurantele din Bulgaria vor avea în această vară ca „angajați”, roboți pe post de chelneri  / Foto: Unsplash
Restaurantele din Bulgaria vor avea în această vară ca „angajați”, roboți pe post de chelneri / Foto: Unsplash

În această vară în jur de 80 de roboți vor face parte din personalul de chelneri al unităților de pe litoralul din partea de nord a Mării Negre. „Este vorba de chelneri roboți care vorbesc engleză, bulgară, iau comenzi, servesc”.

Sezonul estival pe litoralul nordic al Mării Negre începe între 1 și 15 iunie, a declarat Dimitar Dimitrov, președintele Asociației Filialei de Hoteluri și Restaurante din nord-estul Bulgariei.

 

Roboții vin în rezolvarea problemei lipsei forței de muncă



"Chiar și la începutul sezonului, problema lipsei forței de muncă rămâne. Ar trebui să subliniez aici că acest lucru este valabil pentru toate profesiile din industrie - de la muncitori generaliști, la valet, la bucătari etc. Problema s-a agravat în cei doi ani de pandemie, în care lucrătorii din ramură au lucrat doar 5-6 luni din 24. În căutarea unui mijloc de trai și a unor condiții mai bune, o mare parte a personalului de serviciu s-a recalificat sau a părăsit țara, orientându-se spre piețele de muncă din străinătate", a explicat Dimitrov conform 24Chasa.bg.

În prezent, numărul de muncitori necesari în regiune este de aproximativ 560, dar în urmă cu zece zile era de 1.600.

"Multe dintre șantiere așteaptă lucrători din străinătate - din Kârgâzstan, Ucraina. Problema este că aceștia primesc vize pentru trei luni, nu există timp pentru instruire. Am alertat Ministerul Turismului, am informații că se lucrează la această problemă - vizele ar trebui să fie de cel puțin 5 luni", a adăugat Dimitrov.

 

Salariile sezonierilor nu mai sunt foarte atractive



"Ne bazăm pe elevii care absolvă școala profesională de turism din Dobrich, dar majoritatea își continuă studiile și aproximativ 20% dintre ei rămân pe piața locală, ceea ce este extrem de insuficient", a adăugat Dimitrov.

Salariile din industrie sunt diferite și depind de postul ocupat, a adăugat el. Salariile pentru spălătorii de vase, personalul de curățenie și alte categorii de personal cu calificare redusă sunt în jur de 1.200-1.300 BGN brut și ajung la 3.000 BGN sau mai mult pentru bucătari și alte posturi. Există, de asemenea, indemnizații pentru transport și hrană.

Acesta este motivul pentru care, în această vară, aproximativ 80 de roboți vor face parte din personalul de serviciu din restaurantele de pe coasta de nord. "Vorbim de roboți chelneri care vorbesc limba engleză, iau comenzi, servesc. Vor fi astfel de astfel de persoane în timpul sezonului în Balchik, Kranevo și în alte părți", a declarat Dimitrov.

 

Turiștii străini sunt așteptați în Bulgaria



Turiștii străini așteptați pe litoralul nordic al Mării Negre în sezonul următor sunt în mod tradițional din România, Germania, Polonia - se înregistrează o ușoară creștere, Cehia, alte țări europene, precum și Turcia.

"Rezervările pentru Bulgaria în zona Constanța-Tulcea, România, merg foarte bine. În această regiune locuiesc peste 4,5 milioane de persoane. Turiștii români preferă să vină în Bulgaria cu pachete de weekend - pentru 3-4 zile", a declarat Dimitrov, aflat în vizită în această parte a României pentru întâlniri cu turoperatori și agenții de turism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel