Reprezentanţii românilor din DIASPORA, cerinţe privind votul prin CORESPONDENŢĂ

Andreea Cosma |
Data publicării:

Reprezentanţii românilor din diaspora au solicitat intensificarea campaniei de promovare a site-ului www.votstrainatate.ro cu prilejul unei discuţii purtate, luni, cu preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

"Mesajul central al membrilor asociaţiilor civice a fost determinarea acestora de a continua să se implice în campania de informare a alegătorilor şi de a acţiona în parteneriat cu AEP şi MAE pentru a disemina informaţiile privind modalităţile de vot pe care le au la dispoziţie românii din afara ţării, dar şi pentru a facilita exercitarea dreptului de vot de către unele categorii profesionale cu ocupaţii itinerante. Astfel, potrivit reprezentantei asociaţiei Voluntari în Europa, Adriana Mureşan, circa 140.000 de şoferi români de TIR, care nu au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, sunt în tranzit prin Europa şi nu pot preconiza unde se vor afla în perioada alegerilor prezidenţiale, motiv pentru care solicită organizarea unor secţii de votare accesibile, cum ar fi în parcări sau la puncte de trecere a frontierei'', se arată într-un comunicat al AEP.

Citeşte şi: PROIECT pentru românii din DIASPORA: DUBLAREA numărului de PARLAMENTARI

Mituleţu-Buică a avut luni o întâlnire cu membri ai unora dintre cele 29 de asociaţii civice semnatare ale scrisorii deschise pe tema votului prin corespondenţă, eveniment dublat de o videoconferinţă cu reprezentanţi ai acestor organizaţii aflaţi în diverse ţări europene.

La întâlnirea şi videoconferinţa organizate la sediul AEP au participat reprezentanţi ai următoarelor asociaţii civice: Voluntari în Europa, Rezist West Midlands şi Warwickshire, Platforma România 100, Expert Forum, Rezistenţa din Diaspora, Rezist Lyon, Mişcarea Civică Diaspora Austria, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Voluntar Londra, Aradul Civic şi #activAG Piteşti.

Citeşte şi: Românii se tem să se înregistreze pentru VOTUL în străinătate. AEP dă asigurări că datele lor sunt în siguranţă

La discuţii au fost prezenţi şi oficiali din partea Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

"Pe durata celor patru ore de discuţii, reprezentanţii românilor din diaspora au solicitat intensificarea campaniei de promovare a site-ului www.votstrainatate.ro şi au prezentat o listă de teme şi subiecte de interes pentru cetăţenii români care doresc să se înregistreze ca alegători în străinătate. De asemenea, ei au cerut lămuriri privind unele aspecte tehnice legate de procedura de înregistrare pe platforma www.votstrainatate.ro", se arată în comunicat.

Unii vorbitori au ridicat mai multe probleme, unele legate şi de realităţi ale ţărilor-gazdă, cum ar fi funcţionarea serviciilor poştale, care fac dificilă primirea şi transmiterea în timp util a plicurilor cu buletinele de vot prin corespondenţă.

Citeşte şi: Teodorovici, ANUNŢ IMPORTANT despre banii românilor din DIASPORA

Participanţii la discuţii au stabilit să comunice constant şi să se întâlnească săptămânal, pentru a acţiona în parteneriat în beneficiul alegătorilor români din străinătate, pentru a regla rapid eventualele disfuncţionalităţi şi, nu în ultimul rând, pentru a prelua propuneri şi sugestii de îmbunătăţire a legislaţiei electorale, se mai arată în comunicat. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel