PROIECT pentru românii din DIASPORA: DUBLAREA numărului de PARLAMENTARI

Andreea Cosma |
Data publicării:

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni, că Biroul Executiv al PNL a votat proiectul de lege depus de senatorul liberal Viorel Badea care prevede dublarea numărului de parlamentari ce reprezintă cetăţenii români aflaţi în diaspora.

”Am votat un proiect de lege propus de PNL Diaspora care să ducă la dublarea numărului de parlamentari care reprezintă cetăţenii români aflaţi în diasporă în corespondenţă cu numărul de cetăţeni români care sunt înregistraţi oficial ca cetăţeni români cu domiciliul în străinătate”, a declarat, luni, la finalul şedinţei Biroului Executiv, preşedintele PNL Ludovic Orban.

Proiectul de lege prevede suplimentarea numărului de parlamentari de diaspora de la şase la doisprezece (patru senatori şi opt deputaţi).

”Prezenta iniţiativă legislativă vine ca o necesitate în respectarea prevederilor constituţionale referitoare la norma de reprezentare parlamentară şi, totodată, ţine cont de voinţa poporului român de a nu avea un Parlament supradimensionat, suplimentând numărul de parlamentari pentru Circumscripţia nr. 43, Circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul în diaspora, de la şase la doisprezece (patru senatori şi opt deputaţi).

Citeşte şi: Teodorovici, ANUNŢ IMPORTANT despre banii românilor din DIASPORA

Într-o minimă analiză, dacă ţinem cont numai de cei 609.962 de cetăţeni români înscrişi în Registrul Electoral în 2016, observam că pentru o reprezentare conform legii fundamentale a statului, adică un deputat la 73.000 de locuitori şi un senator la 168.000 de locuitori, este necesar ca pentru Circumscripţia nr. 43 să existe un număr de opt deputaţi şi patru senatori. Totodată, această iniţiativă legislativă introduce o nouă circumscripţie electorală, nr. 44, Circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul în vecinătate, reprezentată în Parlament de un senator şi doi deputaţi.

Această delimitare între problematica românilor din diaspora şi cea a românilor din vecinătate este necesară ţinând cont de nevoile specifice prezente în rândul acestor categorii de comunităţi”, se arată în expunerea de motive a senatorului PNL Viorel-Riceard Badea, citat de Mediafax.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel