EXCLUSIV  Reîntoarcerea tinerilor în România: Vrem o țară ca afară! Dumitru Sandu: E fundamental

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Profesorul Dumitru Sandu a vorbit despre politicile de migrație care trebuie implementate astfel încât exodul tinerilor români peste hotare să fie stopat. 

"Pentru tinerii care au plecat din țară, pentru tinerii care vor să plece... E fundamental să știu de ce pleacă acești oameni, ca să pot influența deciziile lor. România, în spațiul public este dominată de economie. Eu mă uit la un migrant care a plecat pentru un loc de muncă, bani și atât. Acest lucru a fost valabil până undeva în anii 2010, dar nu mai e valabil acum. Mai adaug o metaforă care ne convine: migrația e un arhipelag: insule multiple, legături slabe. Pur și simplu nu pot face politici de migrație pentru toată comunitatea românească din străinătate. E imposibil," a spus Dumitru Sandu la interviurile Stiridiaspora.ro

"Vrem o țară ca afară"

"Decidentul trebuie să se uite atent la faptul că motivația plecării în străinătate s-a schimbat. România nu este țară unică. Din fericire, informația pe care fac aprecieri este una de cercetare comparativă, pe tineretul din încă opt țări. Am termen de comparație. România, precum Letonia, Slovacia are o multitudine de problemă și cu cât sunt mai multe probleme, motivația plecării este mai mare. Ceea ce este fundamental de asimilat în politicile de migrație, în cazul României este diversificarea motivației. În afară de partea economică, apare motivația mediului instituțional: 'Vrem o țară ca afară, cu instituții care să lucreze ca afară"," a mai spus Dumitru Sandu. 

Vezi răspunsul complet: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel